Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Teliafack vill stoppa utförsäljning

Om regeringen beslutar sig för att sälja ut sitt innehav i Telia Sonera kan företaget plundras, befarar Sifklubben. Nu använder man alla till buds stående medel för att förmå regeringen att tänka om.<br />
Publicerad
- Volvo och Telia är ju de företag som har figurerat för sina stora kassakistor. Vi vill att de pengarna kommer företaget till del. Det kan vara genom uppköp för att stärka sina positioner, säger Berith Westman, Sifklubbens ordförande.
Facken på Telia försöker nu övertyga regeringen att behålla sitt ägande, 45,3 procent av aktierna, bland annat genom lobbyverksamhet. Förbundet Seko kommer också att anta ett uttalande på sin kongress för att stoppa en utförsäljning. Misslyckas man befarar facken att Telia kan komma att styckas eller plundras genom aktieutdelning i stället för återinvesteringar. Enligt Berith Westman är tusentals arbetstillfällen hotade.
Nyligen har Christer Gardell genom sitt bolag Cevian, samma som köpte stora poster i Volvo, skaffat sig 72 miljoner aktier, knappt 1,6 procent av rösterna, och är därmed fjärde största ägare.
- Vi vill inte ha ägare som jobbar utifrån kortsiktigt ägande, inga riskkapitalister. Vi har tagit ställning för samhället som ägare, säger Berith Westman.
Hon anser inte att alliansen har gett några vettiga förklaringar till sina ambitioner att göra sig av med sitt ägande. Inte heller varför man inte har satt upp Vattenfall på försäljningslistan.
- Det kanske är ideologiska skäl. De kanske tycker att el är mer samhällsnyttigt än kommunikation. Eller kanske Maud Olofsson tycker om vattenkraft, det är sådant man kan spekulera om.
Telia Sonera har totalt drygt 27 000 anställda.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.