Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telia dementerar rykten om uppsägningar

Telialedningen och Sifklubbsordförande Berith Westman dementerar de uppgifter om personalneddragningar som florerat i media under de senaste dagarna. - Vi är ursinniga och uppgifterna kommer att tillbakavisas av ledningen idag, säger Berith Westman.
Publicerad
Sedan Telia lämnat det formella budet för uppköpet av finländska Sonera har uppgifter om stora personalneddragningar lagts fram i media. I går skrev Svenska Dagbladet att tusentals anställda riskerar förlora jobbet om Telia-Sonera affären genomförs. I dag skriver tidningen Finans Vision att minst 5 000 anställda, en tredjedel av personalen, får gå från Telia de närmaste åren. Uppgifterna baseras på både kända och anonyma finansanalytiker. Berith Westman är upprörd över uppgifterna.
- Det är rent horribelt vilka uppgifter man går ut med. Det finns ju redan en misstro mot finansanalytiker för hur man misskött sig vad gäller aktiemarknaden. Det här skadar kåren oerhört. Jag tycker det är en skandal!
Hon menar att uppgifterna är helt ogrundade.
- Det märks att man inte kan marknaden. Man utgår från att vi ska tappa marknadsandelar trots att vi ju tar fler om vi genomför köpet.
- Sådana här uppgifter skapar bara misstämning och oro i företaget. Det är oseriöst, säger Berith Westman.
Hon hävdar bestämt att några nya personalneddragningar inte är aktuella.
- Vi har inte haft några sådana diskussioner med vår vd Anders Igel och han ger oss alltid information på idéstadiet. Vi har ett avtal med honom att han ska göra det.
- Vår uppfattning är att förändringen endast kommer att resultera i en viss övertalighet på koncernkontoret. Den svenska marknaden har inte krympt och folk som jobbar med den svenska operativa verksamheten ska fortsätta göra det. Och de som arbetar med den finska operativa verksamheten ska fortsätta göra det i Finland.
Facken vet ännu inte hur många tjänster som försvinner när vissa koncernstaber på huvudkontoret slås samman.
- Affären är ju inte är klar ännu och därför vet vi inte vilka befattningar som ska finnas sedan. Men det handlar självklart inte om att tusentals tjänster ska bort.
- Vi har en övertalighet i dag på 500 pesoner som vi jobbar med. Och eftersom vi fått bra verktyg, som anställningsstopp och en intern arbetsförmedling, tror vi att vi kan lösa övertaligheten den vägen.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.