Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Teletekniker får vänta fem år på pensionen

2000 före detta Teliaarbetare tvingas arbeta fem år längre än de blivit lovade. Nya arbetsgivaren Relacom vill inte kännas vid deras gamla pensionsavtal.<br />
Publicerad
Det är kallt och sliter på rygg och knän att klättra i telefonstolpar. När Televerket drev verksamheten fick teleteknikerna därför gå i pension vid 60 års ålder.
Detta fanns noga nedtecknat i lokala kollektivavtal. Pensionsavtalen följde med när Televerket blev Telia. Likaså när Flextronics köpte verksamheten.
Men månaden innan Flextronics sålde till Relacom sade de upp de lokala kollektivavtalen. Nu gällde inte deras pensionsavtal längre.
De nya ägarna Relacom tecknade genast ett nytt, mindre förpliktigande kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Almega. Därmed rådde fredsplikt, och teleteknikerna kunde inte tas ut i strejk.
Sif, som har mellan 500 och 600 medlemmar på Relacom, hotade i det läget att stoppa allt nattarbete samt arbete på annan ort.
Tidigare beordrades teletekniker ofta till arbete i andra delar av landet, vilket var särskilt vanligt efter stormen Gudrun. Detta ville nu Sif stoppa eftersom det inte fanns reglerat i ett lokalt kollektivavtal.
- Det var vår hållhake, berättar Nicola Gustafsson, ombudsman på Sif.
- Vi visste att Relacom skulle gå i konkurs om de inte kunde skicka ut teletekniker akut eller lägga scheman som de ville. De skulle inte kunna fullgöra sina åtaganden mot den enda stora kunden, Telia.
Men under julledigheten aviserade Seko, som också organiserar teletekniker, att de tänkte teckna ett nytt lokalt kollektivavtal som såg precis ut som det gamla, utom att pensionsvillkoren var borta.
I det läget kände sig Sif pressat att följa efter. Annars skulle Sekos medlemmar ta över Sifmedlemmars arbetsuppgifter och därmed undanröja hotet för Relacom.
Idag vägrar Relacom att sätta sig ner vid förhandlingsbordet och diskutera någon kompensation. Johan Ek, vd för Relacom, kallar situationen olycklig för alla parten. Enligt honom var pensionspengarna redan förbrukade på förtida pensionsavgångar.
Nicola Gustafsson tycker att situationen är "oerhört frustrerande", i synnerhet som många var på gång att gå i pension de närmaste åren.
Enligt teleteknikerna var pensionsavtalet ett stående argument, för att hålla lönerna nere vid löneförhandlingar.
En 57-årig teletekniker med 38 års tjänst tjänar 22 000 i månaden. Pensionsavtalet förutsatte också att teleteknikerna inte bytte arbetsuppgifter, utan hade utomhustjänst ända fram till pensionen, berättar Nicola Gustafsson. Det betyder att många teletekniker avstått från att göra karriär i bolaget.
Nicola Gustafsson är orolig att Relacoms agerande nu börjar bilda skola även för andra bolag som avknoppats från Telia. Hon menar vidare att Flextronics är den stora vinnaren i detta pensionsspel eftersom de fick ut ett många gånger högre pris i affären, än de annars skulle ha fått.
Flextronics äger 35 av procent av Relacom, och på företagets hemsida kallas affären "fusion".

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.