Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telefusion kan ge Sif fler medlemmar

Telenors köp av Vodafone kan innebära att Sif får bortemot 700 nya medlemmar. Allt beror på vilket kollektivavtal som ska gälla.
Publicerad
- Vi har i flera års tid velat ta strid för att få kollektivavtal på Vodafone, men förbundet har sagt nej, berättar en Sifanställd.
Telenor har avtal med Sif, liksom de andra stora operatörerna: Telia, 3 och Tele2. Men på Vodafone har man avtal med HTF, något som flera personer som Siftidningen talat med ställer sig undrande till.
- Vi har en branschglidning i Sverige. Det som tidigare var rena industriföretag har blivit industri- och tjänsteföretag. Vodafone hade tidigare endast butiker där man sålde utrustning, och därför har de avtal med HTF, säger Sixten Frixon, förbundssekreterare på Sif.
Han säger att det efter Telenors uppköp finns all anledning att ta upp en diskussion med HTF om vilket förbund som ska vara avtalsbärande part.
För drygt två år sedan fanns ett projekt på Sif, det så kallade teleoperatörsprojektet, som innebar att förbundet skulle vinna medlemmar och överenskommelser hos fem strategiskt viktiga teleoperatörer. Vodafone fanns med på listan.
- Vi tyckte att HTF kunde lämna ifrån sig Vodafone, eftersom det är det enda telekomföretag de har. Men vi fick på nöten av Sifs förbundssekreterare och jurister, verkligen. Man sade till oss att hålla fingrarna borta. Det var synd, annars hade vårt projekt blivit hundraprocentigt, säger Lars Bejtoft, tjänsteutvecklare på Sif.
På de fyra andra listade företagen, Tele2, Song Networks, 3 och Telenor, fick man till avtal. Lars Bejtoft hoppas att det arbete man lade ned för två och ett halvt år sedan bär frukt nu.
- Det normala är att det företag som köper upp ett annat för över sina avtal till det uppköpta företaget. Eftersom Telenor har avtal med oss måste HTF:s dumpas.
Han tror att det kommer att ta mellan ett och två år. Sedan är det Sifs avtal som gäller på båda företagen.
Sixten Frixon är försiktigare.
- Det står inte något organisationskrig på kartan. Frågan kommer att behöva behandlas, men det är ett positivt problem. Jag ser det som en möjlighet att förstärka samarbetet med HTF för medlemmarnas bästa.
Vodafone Sverige sysselsätter cirka 1 500 personer. Norska telekomföretaget Telenor har drygt 22 000 anställda, varav 370 i Sverige.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.