Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Teknikavtal ger draghjälp åt IT-förhandlingarna

Sifs förhandlingsdelegation inom IT- och telekom kommer inte att acceptera ett avtal på lägre nivå än det nu träffade Teknikavtalet.
Publicerad
- Nu är märket satt och vi backar inte från den nivån, säger Åsa Erba-Stenhammar som är avtalsansvarig för IT- och telekom på Sifs förhandlingsenhet.
Medan arbetsgivarparten Almegas vd Jonas Milton i dag hävdar att Industriavtalen är för dyrt, gläds Sifs förhandlingsdelegation för IT- och telekombranschen, till vilken de flesta av förbundets medlemmar, ett tusental, med lägstlöner tillhör.
I förra avtalsrörelsen krävde Sif en höjning av lägstlönen till 14 000 kronor i månaden på ett år.
Inom industrin blev resultatet en höjning till 13 600 på tre år, medan den blev 13 700 inom IT- och telekombranschen, vilket ändå orsakade stor besvikelse.
Att man nu inom Teknikavtalet kommit överens om en höjning av lägstlönen till 15 000 kronor i månaden direkt från 1 april är fantastiskt bra, tycker Åsa Erba-Stenhammar.
- Jag tror att många jublar på callcentren i dag, för den här nivån kan vi naturligtvis inte backa ifrån.
- Vi gav Almega IT chansen att sätta märket för en tid sedan. Men man ville vänta in andra avtal och då får man ta konsekvensen av det och inte komma och klaga i efterhand.
Förhandlingarna inom IT- och telekombranschen inleddes sedan Sif lämnat över sina krav till arbetsgivarparten i december.
Kraven är i stort sett desamma som inom industrin.
På IT-sidan finns ett ytterligare krav om ordning och reda i avtalet eftersom det tidigare resulterat i många tolkningstvister. På telekomsidan är ett avtal om pensionsplanen ITP-tele en knäckfråga.
Sedan förhandlingarna mellan Sif och Almega IT strandat kopplades i går de opartiska ordförandena (opo) in. Lönenivåerna och arbetstiden är de två stora olösta frågorna.
- När vi lagt fram vårt sjunde förslag och förhandlade om det i onsdags och torsdags fick vi ett bud på 7,7 under tre år vilket vi inte kunde acceptera.
- Almega måste få till ett arbetstidsavtal enligt arbetstidsdirektivet men vi tänker inte förhandla om det om inte arbetsgivarna går med på de 10,2 procent som förhandlats fram inom Teknikavtalet. Vi kan leva med en lag om inget avtal träffas, men det kan inte de, säger Åsa Erba Stenhammar.
Det nuvarande avtalet med arbetsgivarna löper ut den 31 mars.

ANITA TÄPP










Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.