Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO vill skapa en friskare sjukförsäkring

Förläng den maximala tiden för sjukpenning med ett år och låt arbetsgivare som inte sköter sitt rehabiliteringsansvar få betala en sanktionsavgift. Det är två av 35 förslag TCO ger i dag för att förbättra sjukförsäkringen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 26 november 2013, kl 11:14
De senaste åren har sjukförsäkringen genomgått stora förändringar. En del har kritiserats kraftigt då effekterna blivit synliga. TCO har därför samlat ihop 35 förslag till en bättre sjukförsäkring. En del förslag som man drivit under flera år, andra helt nya.

Till att börja med vill TCO förlänga den maximala tiden med sjukpenning med ett år. Man anser också att den arbetssökande först ska prövas mot arbeten där kompetensen tas tillvara, innan arbetsförmågan prövas mot andra arbeten.

Hur ska man få arbetsgivaren att arbeta hälsofrämjande och förebyggande med arbetsmiljön på arbetsplatsen? Det behövs ökade incitament, menar TCO och föreslår att arbetsgivarna kan få stå för en  delfinansiering av sjukpenningskostnaderna för längre sjukfall. Ett annat alternativ är att införa sanktionsavgifter om företagen inte gör vad de ska enligt arbetsmiljölagen.

TCO tycker också att tidsbegränsad sjukersättning även bör beviljas till personer som närmar sig pensionsåldern, om det inte bedöms realistiskt att han eller hon kommer tillbaka i arbete. Om det går bör man öka möjligheterna för kroniskt sjuka att jobba deltid och slutligen vill organisationen också höja inkomsttaket i sjukförsäkringen.


 Här kan du läsa alla 35 förlag från TCO
Lina Jonsson