Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO vill låta EU-kommissionen granska a-kasseändringar

Regeringens förslag om skärpta arbetsvillkor för a-kassan kan strida mot EG-lagstiftningen mot diskriminering. Om ändringarna genomförs kommer TCO att lämna frågan till kommissionen för bedömning.
Publicerad
Enligt EG-direktivet om likabehandling för kvinnor och män ska de sociala trygghetssystemen vara lika tillgängliga för båda könen. Förändringar får inte, om det inte finns särskilda motiv, drabba det ena könet värre än det andra. Enligt TCO är det just vad a-kasseförslaget gör. När regeringen vill skärpa arbetsvillkoret kommer kvinnor att missgynnas i högre utsträckning än män, eftersom fler kvinnor jobbar deltid och därför riskerar att hamna utanför arbetslöshetsförsäkringen hävdar man. Det är så kallad indirekt diskriminering, det vill säga ett beslut som vid en första anblick kan te sig könsneutralt, men som i själva verket leder till att det ena könet missgynnas.
- När man skärper arbetsvillkoret från 70 timmar per månad till 80 förlorar många kvinnor sina marginaler. 80 timmar motsvarar en arbetsvecka på drygt 18 timmar. Enligt SCB:s statistik utgör kvinnor 78 procent av dem som har en överenskommen arbetstid på 20-34 timmar i veckan, säger Samuel Engblom, TCO-jurist.
Eftersom arbetsvillkoret baseras på faktiskt arbetad tid riskerar den som jobbar deltid att vid ett par dagars sjukdom eller vård av sjukt barn (där kvinnor tar merparten) varje månad inte kvalificera sig för a-kasseersättning.
Enligt TCO:s ordförande Sture Nordh har förslaget hastats fram. Han saknar beredning.
- Jag tror uppriktigt inte att regeringen medvetet har bestämt sig för att diskriminera kvinnor. Men vi har en grundlag där man ställer vissa krav på beredning av lagändringar. Detta för att man ska slippa "åh fan, tänkte inte på det-effekten".

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.