- Jag tror att det finns exempel på kvinnor som vill ha en stor del av föräldraledigheten. Det ingår i familjens privata könskontrakt. Men att hävda att det är främsta orsaken till att det ser ut som det gör är att dra det för långt.
Han menar att samhället har ett könsmönster och normer som är svåra att bryta, och som inte nödvändigtvis hänger ihop med föräldraförsäkringen.
I en undersökning vill 18 procent av männen, men bara 13 procent av kvinnorna dela mer lika på tiden hemma med barn. I dag ligger männens andel av föräldraledigheten på mellan 15 och 20 procent. Men att kvotera för mer jämställdhet tror inte Sture Nordh är en lösning.
- Du får gärna säga att vi fegar, men vårt förslag är att man inför en jämställdhetsbonus. Det är ett avsevärt bättre förslag. Om vi kvoterar rakt av kommer vi att få en diskussion om stalinism. Våra medlemmar vill inte att vi går in i deras liv och talar om för dem hur de ska göra. Men i grunden är min uppfattning att det bör delas lika. Det handlar om männens rätt till sina barn.
TCO:s jämställdhetsbonus innebär att mamman respektive pappan får 90 procent av inkomsten upp till taket för halva tiden var. Om någon av föräldrarna tar mindre än halva tiden och överlåter sina dagar till den andra föräldern ska ersättningen gå tillbaka ner till dagens nivå på 80 procent. Dessutom vill TCO höja taket till tio basbelopp i stället för dagen 7,5.
- Då försvinner de argument som används, som att man förlorar för mycket i inkomst. Det blir också lättare för män i manliga miljöer att hävda ekonomiska argument för sin föräldraledighet. Det går ju hem i de sammanhangen, det är ingen som tycker att det är konstigt.
LINDA SVENSSON