Kamali har kartlagt den strukturella diskrimineringen, det vill säga den vi inte själva är medvetna om, men som genomsyrar samhället. För att få bukt med den föreslås bland annat att Integrationsverket skrotas och ersätts av Introduktionsverket. En ny myndighet bör inrättas kallad myndigheten för främjande av lika möjligheter och lika utfall. Vidare föreslås att boende i marginaliserade och stigmatiserade områden ska ges förtur till offentliga nyanställningar.
- Grundprincipen är bra, att man vill försöka åstadkomma bättre villkor. Men vår principiella hållning är att man inte kan göra det genom till exempel positiv särbehandling, för då kommer man att missgynna någon annan, vars rätt inte kommer att tillgodoses. Absolut likabehandlingsprincip bör tillämpas, säger Sture Nordh.
Utredningen föreslår också att facket ges rätt att ha en diskrimineringsutbildad person närvarande under hela anställningsprocessen för att minska risken för diskriminering, ett krav som TCO länge har haft.
Ett annat förslag som faller Sture Nordh på läppen är utbildningsinsatser, för att öka medvetenheten om den strukturella diskrimineringen.
- Det allra viktigaste i allt detta är att utredningen bidrar till att etablera begreppet strukturell diskriminering, annars tror jag tyvärr inte att vi kommer att få se så många förslag bli verklighet, säger Sture Nordh.
LINDA SVENSSON