Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO stöder delar av integrationsutredning

Utbildning för att öka kunskapen om diskriminering och ökat fackligt inflytande vid anställningar är två förslag i regeringens integrationsutredning som TCO:s ordförande Sture Nordh mer än gärna ansluter sig till. Men det finns annat han inte accepterar.
Publicerad
I förra veckan presenterades Integrationens svarta bok, en utredning som gjorts under ledning av professor Masoud Kamali. Utredningen stötte genast på patrull från flera håll.
Kamali har kartlagt den strukturella diskrimineringen, det vill säga den vi inte själva är medvetna om, men som genomsyrar samhället. För att få bukt med den föreslås bland annat att Integrationsverket skrotas och ersätts av Introduktionsverket. En ny myndighet bör inrättas kallad myndigheten för främjande av lika möjligheter och lika utfall. Vidare föreslås att boende i marginaliserade och stigmatiserade områden ska ges förtur till offentliga nyanställningar.
- Grundprincipen är bra, att man vill försöka åstadkomma bättre villkor. Men vår principiella hållning är att man inte kan göra det genom till exempel positiv särbehandling, för då kommer man att missgynna någon annan, vars rätt inte kommer att tillgodoses. Absolut likabehandlingsprincip bör tillämpas, säger Sture Nordh.
Utredningen föreslår också att facket ges rätt att ha en diskrimineringsutbildad person närvarande under hela anställningsprocessen för att minska risken för diskriminering, ett krav som TCO länge har haft.
Ett annat förslag som faller Sture Nordh på läppen är utbildningsinsatser, för att öka medvetenheten om den strukturella diskrimineringen.
- Det allra viktigaste i allt detta är att utredningen bidrar till att etablera begreppet strukturell diskriminering, annars tror jag tyvärr inte att vi kommer att få se så många förslag bli verklighet, säger Sture Nordh.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.