Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO söker diskriminerad

Tjänstemän på EU-kommissionen har valt att inte ta upp TCO:s anmälan om diskriminering som man anser att det skärpta arbetsvillkoret i a-kasseförsäkringen leder till. Men på TCO ger man inte upp. Nu letar man en kvinna som nekats a-kassa på grund av för få arbetade timmar.
Publicerad
När regeringen skärpte arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen från 70 till 80 timmar per månad gjorde man sig samtidigt skyldig till indirekt diskriminering anser TCO. Anledningen är att betydligt fler kvinnor än män arbetar deltid och således drabbas värst av skärpningen. Det kan till exempel räcka med ett par tre sjukdagar på en månad för att den som jobbar halvtid ska nekas a-kasseersättning vid arbetslöshet.
TCO anmälde i februari regeringen till EU-kommissionen, Nu har tjänstemän på kommissionen svarat att man inte kommer att behandla frågan. Tjänstemännen hänvisar till två tyska fall där EG-domstolen konstaterat att vissa regeländringar visserligen har varit indirekt könsdiskriminerande men att det högre syftet med förändringarna har varit av det slaget att det kan tillåtas passera.
- All indirekt diskriminering är inte förbjuden. I ett av de tyska fallen tog man bort vissa sociala försäkringar för dem som jobbade mindre än 15 timmar i veckan. Men eftersom arbetsgivarna slapp avgifter på dem ansåg man att incitamenten att anställa ökade. Det är inte tillämpligt i det här fallet anser vi, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.
TCO menar att eftersom många kvinnor är ofrivilligt deltidsarbetslösa finns redan incitamenten att öka sin arbetstid. För arbetsgivaren däremot föreligger ingen morot att öka arbetstiden för dem som jobbar deltid.
Nu söker Samuel Engblom ett konkret fall att driva i svensk domstol.
- Vi har haft sonderingar med vissa a-kassor. Men den som nekas a-kassa för att hon inte jobbat tillräckligt många timmar överklagar sällan. När man överklagar är det ofta på grund av mer subjektiva bedömningar, som att någon inte varit tillräckligt aktiv i arbetssökandet.
Hittar man en kvinna som vill driva sitt a-kasseärende i domstol kommer sannolikt EG-domstolen att yttra sig i ärendet. På så vis hoppas TCO komma runt tjänstemännen på EG-kommissionen. Men man fortsätter även diskussionerna på det hållet.
- Vi tyckte vår anmälan var tydlig så det räckte, men det var den kanske inte. Vi behöver kanske komplettera med något, säger Samuel Engblom.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.