TCO anmälde i februari regeringen till EU-kommissionen, Nu har tjänstemän på kommissionen svarat att man inte kommer att behandla frågan. Tjänstemännen hänvisar till två tyska fall där EG-domstolen konstaterat att vissa regeländringar visserligen har varit indirekt könsdiskriminerande men att det högre syftet med förändringarna har varit av det slaget att det kan tillåtas passera.
- All indirekt diskriminering är inte förbjuden. I ett av de tyska fallen tog man bort vissa sociala försäkringar för dem som jobbade mindre än 15 timmar i veckan. Men eftersom arbetsgivarna slapp avgifter på dem ansåg man att incitamenten att anställa ökade. Det är inte tillämpligt i det här fallet anser vi, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.
TCO menar att eftersom många kvinnor är ofrivilligt deltidsarbetslösa finns redan incitamenten att öka sin arbetstid. För arbetsgivaren däremot föreligger ingen morot att öka arbetstiden för dem som jobbar deltid.
Nu söker Samuel Engblom ett konkret fall att driva i svensk domstol.
- Vi har haft sonderingar med vissa a-kassor. Men den som nekas a-kassa för att hon inte jobbat tillräckligt många timmar överklagar sällan. När man överklagar är det ofta på grund av mer subjektiva bedömningar, som att någon inte varit tillräckligt aktiv i arbetssökandet.
Hittar man en kvinna som vill driva sitt a-kasseärende i domstol kommer sannolikt EG-domstolen att yttra sig i ärendet. På så vis hoppas TCO komma runt tjänstemännen på EG-kommissionen. Men man fortsätter även diskussionerna på det hållet.
- Vi tyckte vår anmälan var tydlig så det räckte, men det var den kanske inte. Vi behöver kanske komplettera med något, säger Samuel Engblom.
LINDA SVENSSON