Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO ser till att datorleasare hålls skadeslösa

TCO kan nu inte längre erbjuda en hem-pc till förbundens medlemmar då samarbetspartnern gått i konkurs. Men den som redan har en TCO-dator kommer inte att drabbas, lovar Hans Lindholm på TCO.<br />
Publicerad
- Supporten ligger på ett externt företag som fortsätter som vanligt. Och den som behöver utnyttja den treåriga hårdvarugarantin får höra av sig till oss så får vi lösa det i varje enskilt fall, säger internkonsulten Hans Lindholm.
- Det är ganska få som ännu omfattas av garantin och det brukar bara vara någon enstaka dator per år som felanmäls. Så vi har beslutat att bära den kostnaden.
TCO har tidigare erbjudit hem-pc:n i samarbete med stora dataföretag men beslöt vid den senaste upphandlingen att inleda samarbetet med Headlock Data AB i Kista med som mest ett tiotal anställda.
Enligt uppgift har sedan dess ungefär 300 TCO-medlemmar beställt ett datorpaket av vilka ett 60-tal ännu omfattas av garantin.
Men efter fem år har nu företaget alltså gått i konkurs, enligt uppgift till följd av den nya förmånsbeskattningen som regeringen införde från årsskiftet.
- Sedan förändringen aviserades i höstas bara dog marknaden, säger Hans Lindholm.
Varför beslöt ni inleda ett samarbete med ett så litet och mer sårbart dataföretag?
- Vi visste att de var ekonomiskt stabila och likvida och valde dem just därför att de var små och då också mer snabbfotade än de stora dataföretagen vad gällde justeringar enligt våra medlemmars önskemål, säger Hans Lindholm.
Hur det blir med TCO-datorn framöver är ännu osäkert.
- Vi funderar på hur vi ska gå vidare men det kommer naturligtvis att styras utifrån de enskilda förbundens önskemål, säger Hans Lindholm.
När regeringen först ville skrota arbetsgivarnas möjlighet att låna ut datorer till sina anställda skattefritt räknade Branschorganisationen IT-Företagen ut att det skulle innebära att upp till 6 000 jobb försvann.
Näringslivets protester ledde till ett omarbetat förslag som trädde i kraft vid årsskiftet. Enligt de nya reglerna förmånsbeskattas nu de lånade datorerna. Medan den anställde betalar en schablonskatt på 2 400 kronor om året får arbetsgivaren betala arbetsgivareavgifter på samma summa.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.