Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO ser Sverige som vinnare i globaliseringen

Globalisering är inget av vara rädd för, anser TCO:s ordförande Sture Nordh. Jobb försvinner, men nya marknader öppnas och Sverige kan stå som vinnare. Om vi är beredda på ständig förändring av arbetsmarknaden.<br />
Publicerad
Varje år försvinner mellan 400 000 och 450 000 jobb från den svenska arbetsmarknaden, ungefär en tiondel av alla jobb. Det är inget att gråta över, anser Sture Nordh. Det tillkommer nästan lika många nya jobb, även om det på senare år uppstått ett litet minus.
Denna så kallade omloppshastighet av arbetstillfällen är högre i Sverige än i många andra länder och en av våra stora fördelar i en globaliserad värld, förklarar Sture Nordh. Men för att möta utmaningarna måste vi skapa ännu fler nya jobb.
- I framtiden kommer förändringstrycket att bli ännu hårdare. Kan vi bara möta det så är globaliseringen ingenting vi behöver vara rädda för, sade Sture Nordh vid ett lunchföredrag på ABF.
Globaliseringen inrymmer i själva verket en mängd möjligheter, anser han. Inte bara för de hundratals miljoner människor i världen som kan förverkliga sina livsmål, vars strävanden förmodligen kommer att välta hårt stensatta diktaturer över ända. Den öppnar också möjligheter för Sverige, förutsatt att vår ekonomi fortsätter att vara dynamisk. Idag finns en medelklass i Kina som är lika stor som USA:s befolkning och som vill köpa Volvobilar och mobiltelefoner.
- Vem trodde för några år sedan att det skulle skapas svenska företag som omsätter miljoner på att sälja ringsignaler till kineser?
Men ingen kan räkna med att stanna kvar på samma arbetsplats hela yrkeslivet. Facket ska inte klamra sig fast vid gamla företag eller gamla strukturer som i många andra länder. Istället måste vi hitta nya trygghetssystem som hjälper individer att lära nytt, gång på gång så att man klarar ett långt arbetsliv.
- Människor måste få nya chanser om och om igen. De måste ha en vingarnas trygghet, sade Sture Nordh.
Han talade om ett gigantiskt kunskapslyft som måste till. Gymnasierna och högskolan bör i högre grad än i dag öppnas för människor i alla åldrar och kunna erbjuda vassa yrkesinriktade utbildningar på den nivå där människor befinner sig kunskapsmässigt. Sture Nordh ville se ett förbättrat studiestöd. Men han vill även att personliga satsningar på studier ska uppmuntras av systemet. Varför är pensionssparande skattesubventionerat, frågade Sture Nordh.
- Varför ska inte spararen kunna använda en del av pensionssparandet att toppa upp ett studiestöd för att lära nytt?

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.