Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO-märkta skärmar - ett lyft för miljön

Hälften av alla bildskärmar som tillverkas runt om i världen är TCO-märkta. Nu lanseras en ny bok om certifieringens betydelse för hälsa och miljö.
Publicerad
1993 kom den första TCO-certifierade bildskärmen. Bakgrunden var oro för strålning och syn- och belastningsbesvär hos datoranvändare. Enligt en rapport från TCO har certifieringen haft stor inverkan både på miljön och på hälsan.
Man räknar med att de energisnåla skärmarna har sparat energi motsvarande fyra kärnkraftreaktorer. Kravet att plasten runt skärmarna inte får innehålla bromerade flamskyddsmedel tror man har hindrat användningen av ungefär 50 000 ton av medlet.
Certifieringen har också, enligt rapporten, haft betydelse för dem som arbetar med datorer. Bland annat genom att kraven på bildkvaliteten har skärpts och strålningen från skärmarna minskat.
Per-Erik Boivie tog initiativ till certifieringen av bildskärmarna och har skrivit boken Global standard - om hur TCO-loggan hamnade på dataskärmar jorden runt. Han vill se konceptet sprida sig även till andra områden. Bolaget TCO Developments certifieringssystem har till exempel satt en standard för headset till telefoner.
- Mobiltelefontillverkarna vill att man ska byta telefon så ofta som möjligt. Det är oacceptabelt att ge ut teknik som är tänkt att slängas efter en kort tid och om man talar i koldioxidtermer står tillverkningen av mobiltelefoner för stora utsläpp. Här kan facken vara en oerhört viktig positiv faktor för att skapa ett tryck på leverantörerna, säger Per-Erik Boivie.

ANNE-LI LEHNBERG

Fotnot: Bromerade flamskyddsmedel är fettlösliga och svårnedbrytbara. Hos däggdjur har det visat sig att medlet kan påverka leverenzymer, sköldkörtelhormoner och immunsystemet. Sedan i början av 1970-talet har det i genomsnitt vart femte år skett en fördubbling av dessa ämnen i modersmjölken.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.