TCO vill att antalet pappamånader, som pappan inte kan överlåta, ska utökas från dagens två till fyra. Det bör också införas "barndagar" som ska vara möjliga att ta ut som delar av dag tills barnet fyller sju. Dock högst 90 dagar per förälder och högst en dag i veckan. Barndagarna skulle ersätta de nuvarande garantidagarna och ersättas med 80 procent av lönen på samma sätt som i föräldrapenningen.
- Tanken är att detta ska minska den ojämställda fördelningen av deltidsarbetet under småbarnsåren, säger Ulrika Hagström, jämställdhetsansvarig på TCO, i ett pressmeddelande.
- Det är vanligt att kvinnor anpassar sina arbetstider efter familjens behov. Vi anser att den viktigaste frågan för ett jämställt arbetsliv är att förmå män att göra detsamma. Idag är det män med små barn som arbetar mest övertid av alla, med eller utan barn.
Unionen välkomnar TCO:s förslag, men har själv valt en mindre konkret linje i frågan.
- Unionen ser den skeva fördelningen som ett problem, det är en bromskloss i jämställdheten i Sverige. Men vi jobbar på andra sätt, till exempel genom att premiera föräldravänliga arbetsplatser där man arbetar särskilt för att män ska ta ut föräldraledighet, säger Shadé Jalali Unionens likabehandlingsexpert.
Unionens kongress har beslutat att förbundet ska arbeta för "ett jämnare uttag" av föräldraledigheten mellan män och kvinnor. Exakt hur många månader som bör reserveras för papporna har man alltså valt att inte specificera.
- Det är intressant att TCO kommer med ett konkret förslag. Vi vet att när man reserverade dagar ledde det till att papporna började ta ut föräldraledighet, säger Shadé Jalali.
I TCO:s program för jämställdhet anges tre områden som huvudfrågor:
• Löneskillnader mellan könen
• Brister i arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken
• Livspusslet, att få balans mellan betalt och obetalt arbete
- Anställda inom kvinnodominerade yrken är felavlönade om man ser till den kunskap, de krav och det ansvar som de har. Det måste vara möjligt att höja sin lön i takt med högre kunskaper och större ansvar, oavsett om man jobbar inom ett mans- eller kvinnodominerat yrke, säger Ulrika Hagström.