Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO föreslår nya regler för korttidsanställda

Publicerad

TCO försöker ena centralorganisationerna kring ett förslag om korttidsanställningar. Förslaget ger arbetsgivarna utökade möjligheter att anställa personal kortare tid.

TCO och LO har tillsammans arbetat fram ett förslag till förändring av lagen om anställningsskydd.
- Frågan om korttidsanställda är viktig. Det ska vara lätt att bli anställd. Vårt förslag förenklar, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Förslaget går i korthet ut på att arbetsgivare har möjlighet att anställa personal i upp till tolv månader utan att förhandla med facket. Denna anställningsform skulle ersätta alla former av projekt- och provanställnignar. Om anställningen avslutas efter ett år måste arbetsgivaren redovisa skälen till att den inte förlängs.
- Det är ett sätt att komma åt diskriminering på grund av kön, etnicitet eller att någon blir gravid. Samtidigt stärker det fackets roll och påverkan, säger Sture Nordh.
Korttidsanställda ska, enligt förslaget, få företräde till fasta anställningar redan efter sex månader, mot tolv månader i dag. Vidare ska mer än tolv månaders arbete hos en och samma arbetsgivare under en treårsperiod garantera en fast tjänst.
Förslaget har diskuterats i TCO:s styrelse som har uppmanat arbetsgruppen att arbeta vidare. Även LO:s styrelse ska ta ställning till frågan. Men ännu har man inte fått med Saco.
- Kommer alla centralorganisationer med ett gemensamt förslag tar man det på allvar från regeringens håll. Saco har haft en avvikande uppfattning i den här frågan, men jag har hört att många av Saco-förbunden anser att det behövs ett nytänk. Vi kanske måste inrikta oss på dem, säger Sture Nordh.
Facken vill komma med ett förslag i samband med att den arbetsgrupp på Arbetslivsinstitutet som regeringen tillsatt för att utreda las ska vara klar, i slutet av 2002.

LINDA SVENSSON©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.