TCO konstaterar att då brytpunkten ligger på ungefär 26 500 kronor i månadslön är det i dag stora grupper som omfattas av den statliga skatten.
När skattereformen antogs 1990 var målet att högst 15 procent skulle omfattas, men i dag gör nästan 35 procent det.
Däribland mer än hälften av heltidsanställda med högskoleutbildning, hävdar TCO, som därför anser att skatten kan ses som en straffskatt för utbildning och heltidsarbete.
TCO föreslår att brytpunkten höjs till 29 400 kronor i månaden. På så vis skulle 376 000 medelinkomsttagare få kraftigt minskad marginalskatt och endast 25 procent av de heltidsarbetande betala statlig skatt.
Det skulle innebära minskade intäkter för staten på lite drygt sju miljarder kronor.
44 procent av Sifs heltidsarbetande medlemmar hade förra året en inkomst överstigande brytpunkten på 26 500 kronor, 30 procent hade en månadslön på över 29 500 kronor.
TCO:s förslag innebär en skattelindring på upp till 600 kronor i månaden.
TCO föreslår också att man prövar ett system med skattesubventionerade hushållsnära tjänster under en försöksperiod.
Det finns en lång rad argument för och emot en sådan lösning, konstaterar organisationen, men tycker ändå att modellen är värd att pröva. Bland annat därför att fler arbetslösa kan komma in på arbetsmarknaden och det kan växa fram en ny marknad för företagare.
Men då ska stödet utformas så att det skapas reguljära arbetstillfällen och seriösa företag som kan erbjuda heltidsanställningar och rimliga villkor enligt kollektivavtal, påpekar TCO.
ANITA TÄPP
Läs mer på:
www.tco.se