Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tävling ska minska sjukfrånvaron

Minskat midjemått eller flest antal steg kan ge tillskott i kassan för de anställda på Goexcellent i Östersund. Avsikten är att höja trivseln på företaget.
Niklas Hallstedt Publicerad

I friskvårdstävlingen som pågår under ett år kan man välja mellan att låta mäta sitt midjemått eller räkna steg. Men anledningen är inte att många är överviktiga på företaget, enligt personalchefen Per Ödmark.

- Nej, men det är klart att vi befinner oss i riskzonen. Det är ett stillasittande jobb.

Bakgrunden var i stället den höga sjukfrånvaron.

- Vi ville hitta ett gemensamt projekt för att öka trivseln och få personalen att tycka att det här är ett bra ställe att jobba på.

Man tävlar i tremannalag. En gång i kvartalet redovisas resultaten. Vinnarna får presentkort på 1 000 kronor att använda till friskvård. Den som tar hem slutvinsten efter ett år får 5 000 kronor för exempelvis en idrottsresa.

Från fackets sida är man enbart positiv. Ja, så positiv att Unionenklubben beslutat sig för att hänga på och ge pris till den medlem som lyckas bäst i respektive tävling. Vinsterna här är 300 kronor till delsegrarna, och 500 kronor till den slutliga segraren.

- Det är bra för gemenskapen, och i och med att man tävlar i mixade lag blir det inte anställda mot chefer. Det höjer trivseln. Vi tycker att det här är ett bra sätt att uppmärksamma personalen, säger Britt-Inger Klaésson, ordförande i Unionenklubben.

Ytterligare en sak som är bra med projektet är, anser Britt-Inger Klaésson, de föreläsningar från Itrim som ingår.

- Det är bra att uppmärksamma vad övervikt kan leda till. Man kanske inte är överviktig nu, men sitter man på kontor i tio tjugo års tid kan det komma smygande.

Deltagande i tävlingen är frivilligt. 69 av 85 anställda har beslutat sig för att delta. Till två tredjedelar har de valt stegtävlingsalternativet.

Kristina Fransson är en av dem. Hon arbetar på sitt sjätte år på Goexcellent och är förtjust i tävlingen.

- Det är en av de bästa idéerna som företaget kommit med. Rent generellt är folk positiva till det här, jag har inte hört några negativa kommentarer.

Förra månaden gick hon i snitt 12 000 steg per dag.

- Ja, jag har ändrat mina vanor lite grann. Förr blev det bilen när jag skulle till jobbet eller handla, nu försöker jag gå så mycket som möjligt i stället.

Stefan Fundin, som sitter i Unionenklubbens styrelse, är en av dem som i stället valt midjemåttstävlingen, han ville gå ned i vikt och komma i gammal matchform igen.

- Och mätningen är helt anonym. Ledningen har ingen koll på om man går ned eller ej. Den sköts av Itrim, det är inte så att Per Ödmark står och mäter magarna på oss.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.