Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tågsatsning skjuts på framtiden

Bombardiers hyttillverkning i Kalmar läggs på is. Först ska hela verksamheten i Europa ses över.
Publicerad
I somras varslades 240 anställda, varav 100 tjänstemän, om uppsägning. Ändå fanns hopp om framtiden eftersom Kalmar vunnit kampen om att bli tågtillverkaren Bombardiers nya centrum för tillverkning av förarkabiner. Samtidigt skulle dock andra delar av tillverkningen försvinna från orten.
Nu har företaget bestämt att göra en total översyn av den europeiska verksamheten. I väntan på utredningen fryser Bombardier de tidigare besluten.
- Det finns en överkapacitet i tågbranschen. Nu tar man in en extern konsultfirma, som ska utreda vad som kan läggas ned. Enligt ryktena är sex tillverkningsenheter i Europa i farozonen, säger Jan-Erik Björnsson, Sifklubbens ordförande.
I dag tillverkas förarkabiner på flera olika platser i Europa. Risken finns att den vikande konjunkturen gör att den nya satsningen anses som olönsam.
- Men jag tror inte det. I en strategisk plan för framtiden är det inte dött, säger Jan-Erik Björnsson.
Varslen från i somras kvarstår trots utredningen. De första tvingas sluta i början av nästa år.
- Övertaligheten kvarstår ju. Nu gäller det att anpassa kostymen till läget i produktionen och samtidigt behålla kompetensen. I och med varslen söker sig folk härifrån.
Avsikten var att cabcentret skulle dra igång 2005, byggas upp på några års sikt och leda till nyanställningar. Fackets förhoppning är att utredningen bara innebär att beslutet skjuts några månader framåt i tiden. Men Jan-Erik Björnsson anser att det finns små möjligheter att påverka utgången.
- Det blir svårt när beslutsfattarna sitter så långt bort.
Bombardier är ett kanadensiskt bolag med 53 anläggningar runt om i världen.

NIKLAS HALLSTEDT




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.