- Det var otroligt svårt att välja ut vinnare, men gemensamt för de här fem uppsatserna är att de är välskrivna och ger nya perspektiv på viktiga arbetslivsfrågor, säger Peter Johansson, kommunikatör på Unionen.
Syftet med stipendierna är att uppmuntra till diskussion kring arbetslivsfrågor bland unga akademiker, så uppsatserna måste på något sätt beröra frågor inom Unionens intresseområde.
För att få stipendiet krävs att man är medlem i Unionen, att uppsatsen är på kandidat-, magister- eller masternivå, samt att den är godkänd. Unionen Student fick in över 100 uppsatser. Vinnarna blev:
Arbetsmiljöansvar vid arbetskraftsuthyrning: är gällande rätt tillräcklig för att uppfylla god arbetsmiljö för uthyrda arbetstagare? Av Louise Helgesson och Anna Bengtsson, rättsvetenskap vid LTU.
Pappaledig? Kul men vem skall ersätta dig? - Hur ser mellanchefer på pappors möjligheter att kombinera arbete och familj? Av Jenny Ryding, personalvetarprogrammet vid högskolan i Väst.
Kunskapsstyrning i ett kunskapsintensivt företag - En kvalitativ studie om hur ett företag kontrollerar sin viktigaste tillgång Av Jesper Castenfors och Zakarias Challis, Institutionen för pedagogik, didaktik, och utbildningsstudier vid Uppsala Universitet.
Arbetsmiljö på LKAB - utformning av analysrum i Kulsinterverk två av Katarina Nordqvist, civilingenjörsutbildningen teknisk design vid LTU
Kreativitetsfaktorer - en studie över företags kreativitetsarbete och dess inverkan på innovationsnivån Av Karin Sterndal, industriell teknik och managment vid KTH.
Uppsatsjuryn bestod av representanter från Unionen Student och Enheten för Politik, Opinion och Påverkan.
Sveriges fem bästa uppsatser om arbetslivet
Fem uppsatser och sju författare fick dela på 50 000 kronor när Unionen student utsåg de bästa högskoleuppsaterna bland landets examensstudenter. Bland titlarna hittas både arbetsmiljö, föräldraledighet, kreativitetsfaktorer och kunskapsstyrning.