från långa utbildningar
Fyra av tio tar inte ut sin högskoleexamen. På sikt kan detta medföra risk för tillväxttakten i svenska företag. Det hävdar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.
Svenskt Näringsliv har i en enkät jämfört företagens behov av rekryteringar med vad högskolorna kan erbjuda av examinerade studenter i ekonomi, teknik och naturvetenskap. I stort tycker företagen att önskemålen motsvaras av innehållet i utbildningarna. Men när det gäller färdigutbildade studenter finns övrigt att önska. Det senare gäller framför allt personer med examen från tekniska IT-utbildningar.
Skälen är många. Många hoppar av efter mycket kort tid. Andra blir nästan färdiga men rekryteras till näringslivet redan på högskolan. Det senare gäller främst branscher i snabb expansion, till exempel it-företag. Sex av tio företag, vill att de går färdigt sina utbildningar under anställningen. En del företag uppmuntrar de anställda genom lönepåslag efter uttagen examen. ABB är ett av dem.
- Vi tror att det är bra för den sociala kompetensen och den personliga utvecklingen att gå färdigt sin utbildning. Det innebär ju att man avslutar ett påbörjat projekt, sade Carina Heander-Malmgren, personaldirektör på ABB.
Att många företag ändå rekryterar icke examinerade studenter beror på att det funnits en stor brist. Sex av tio tillfrågade har misslyckats med att rekrytera till viktiga tjänster.
13 procent av Sveriges befolkning mellan 25 och 64 år har en akademisk examen på utbildningar om minst tre år. I åldersgruppen 25 34 år är det var tionde. Sverige finns därmed i botten av jämförbara länder. Dessutom är trenden sjunkande i Sverige, allt färre väljer långa högre utbildningar, medan den i jämförbara länder är den motsatta. Det innebär att många svenska företag kan tänka sig att rekrytera personal från utlandet. 40 procent av företagen har redan tvingats göra det.
Johan Almqvist, vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer var kritisk på den punkten:
- När nu företagen har så svårt att rekrytera, så tycker jag att de borde ge studenterna bättre möjligheter till praktik. Om man studerar till exempel teknisk fysik, så är det nästan omöjligt att få en praktikplats.
GUNNAR HÄGG© siftidningen