Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sverige kan bli bäst på trådlöst

Senast den 7 september beslutar regeringen om fördelningen av de 120 miljoner kronor som ska stimulera IT- och telekomutvecklingen.
Publicerad
Forskningsprogram om trådlös kommunikation och projekt kring industrinära IT ligger bra till. Det tror Magnus Kjellsson på Sifs förbundskansli. Han är Sifs representant i branschsamtalen om IT. Många möten har det varit och några återstår.
- Vi i Sif tycker att det är viktigt att stimulera våra spetsnäringar till att utvecklas och växa. Exempelvis genom olika forskningsprojekt.
Ett tänkbart område för IT och telekom tror han kan vara att ytterligare digitalisera samhällsnyttiga tjänster. Det kallas vanligen för 24-timmarsmyndigheten. Redan i dag kan många när som helst på dygnet deklarera eller ställa sig i kö för dagisplats via nätet eller på mobilen.
- För att ett land ska dra till sig investeringar och forskare måste det vara ledande på något område. Vi måste komma underfund med vilka. Jag tror på IT och telekommunikation med betoning på trådlös kommunikation, industrinära IT och IT-säkerhet. Samt fordonsindustri och läkemedel.
- Sverige har en framskjuten position inom IT som det är. IT-användningen är absolut i världsklass. Även andelen anställda i näringen sett till befolkningen.
På idéstadiet befinner sig tanken att Sverige borde utveckla ett nationellt symbol- eller profilprojekt för IT. Vad skulle det kunna vara?
- Något där vi visar för omvärlden att vi fortfarande ligger långt framme. Kanske utveckla en unik allmännyttig tjänst. Hittills är idéerna lösa i kanten.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.