Så tolkar Svenskt Näringslivs arbetsrättsexpert Kent Brorsson EU-kommissionens inlägg i domstolsförhandlingen. Han anser att kommissionen tog klar ställning för utstationeringsdirektivets krav på minimilöner.
- Utstationeringsdirektivet är ett tak inte ett golv. Tar facken stridsåtgärder för krav därutöver så hindras den fria rörligheten, säger Kent Brorsson.
Han såg en skiljelinje mellan nya och äldre medlemsländer, där de äldre stödde den svenska linjen. Men han noterade att Tyskland ändå markerade att det finns en gräns för när fackliga stridsåtgärder står i konflikt med den fria rörligheten.
Kent Brorsson menar att EU-kommissionen pekade ut en mellanväg där den så kallade Lex Britannia, som ger facket rätt att vidta stridsåtgärder, kan kopplas till utstationeringsdirektivet.
Det förutsätter att facket och arbetsgivarna etablerar en normbildning när det gäller minimilöner. Samt att en rad andra krav om gransknings- och utbildningsavgifter, som Byggnads har som avtalskrav, rensas bort.
- Kraven får inte gå utöver listan i direktivet. Det är min gissning att EG-domstolen kommer fram till den slutsatsen, säger Kent Brorsson.
THOMAS HELDMARK