Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenskt läkemedelsföretag blir brittiskt

Gamla avknoppade Pharmaciabolaget Phadia i Uppsala köps upp av det engelska riskkapitalbolaget Cinven.<br />- Vår verksamhet fortsätter som idag, så länge ägarna tror på det vi gör, säger Sifklubbens ordförande Lars Holmqvist.
Publicerad
Det är drygt två år sedan Pfizer sålde Phadia, dåvarande Pharmacia Diagnostics, till rikskkapitalbolagen Triton och PPM Capital. Nu är det dags för ny försäljning. Brittiska Cinven betalar knappt 12 miljarder kronor för Phadia, som tillverkar allergi- och autoimmunitetsdiagnostik. Och man planerar ett långsiktigare innehav än den tidigare ägaren. Åtminstone 4-6 år.
- Man har inte aviserat några rationaliseringar. Det lär väl visa sig inom ett halvår om det ändå blir så, men det stora stålbadet har vi redan gått igenom, säger Lars Holmqvist.
Han vill inte gå in på hur många som tvingades sluta sedan Pfizer sålde bolaget, men det var en ansenlig andel.
- Att vara en liten del i ett större bolag kan vara bättre ur medlemssynpunkt. Bara man levererar det man ska på utsatt tid får man vara i fred.
Lars Holmqvist hoppas trots ägarbytet att man ska kunna sprida lugn och ro i organisationen.
- Cinven har sagt sig villiga att investera i vår verksamhet och satsa långsiktigt.
Det utländska ägandet i Sverige ökade något förra året. Runt 23 procent, drygt 550 000, av alla anställda i näringslivet jobbade 2005 i ett utlandsägt bolag. Vanligast är amerikanskt kontrollerade bolag, följt av brittiska och finska ägare, visar siffror från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier.
Cinven köpte tidigare i år upp svenska handelsbolaget Ahlsell.
Phadia har cirka 1 200 anställda, 500 av dem i Uppsala.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.