Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenskar pendlar mest i Norden

År 2001 gick den största arbetsströmmen inom Norden från Sverige till Norge, drygt 13 000 personer. Senare års statistik är inte klarlagd.<br />
Publicerad
Det var över hälften av all pendling över nordisk riksgräns det året. Av det totala antalet, 24 500 pendlare, var 19 700 bosatta i Sverige. Förklaringen till dominansen är inte bara att Sverige har störst folkmängd i Norden, utan också att det är ensamt om att ha nära geografisk anknytning till tre övriga länderna i området. Samt att avståndet är kort till de båda huvudstäderna Köpenhamn och Oslo.
Det är första gången statistikmyndigheterna i de fyra nordiska länderna har kunnat beräkna antalet personer som bor i ett land men har sin huvudsakliga försörjning i ett grannland. Arbetet har genomförts på uppdrag och bekostats av Nordiska ministerrådet.
Varför har ni inga nyare uppgifter än 2001, Maria Håkansson på Statistiska centralbyrån?
- Det var en engångsfinansiering av beställaren. Vi vet inte ens om det blir några fler jämförelser och vem som i så fall skulle betala det. Och det var många kinkigheter att lösa. De olika länderna har olika sekretessbestämmelser och uppgifterna tas från olika håll. För Finlands del ur pensionsregistret, här i Sverige från Skatteverket.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.