Sveriges förstaplats när det gäller sysselsättning delas med Holland, Storbritannien och Danmark. Alla tre länderna har en sysselsättning på över 70 procent i åldersgruppen 15-64 år. Samtidigt ligger nivåerna ganska stilla och Österrike, Spanien, Italien och Irland närmar sig snabbt.
Värre är det i många av de nya medlemsländerna. Tjeckien, Slovakien, Polen, Estland, Litauen och även Malta tappar gentemot övriga länder.
I EU sammantaget ser det dock bra ut. Den genomsnittliga tiden i arbetslöshet har minskat med en tredjedel sedan 1997. Kvinnors sysselsättning har ökat med 4 procentenheter de senaste tio åren, siffrorna är liknande för arbetskraften mellan 55 och 65 år.
Men precis som i Sverige ser det värre ut för de unga. De är känsligare för konjunktursvängningar och hoppar dessutom alltför ofta av utbildningar i förtid vilket inte direkt stärker deras ställning på arbetsmarknaden.
Däremot har välutvecklade sociala skyddssystem positiva effekter. Exempelvis de skandinaviska länderna gynnas av den långsiktiga vinsten i att arbetslösa inte hoppar på första bästa jobb utan istället kan vänta på ett lämpligt arbete.
DANIEL LARSSON