- Men vi har inga kontor eller anställda i området så vi kan inte göra så mycket annat. Och det handlar alltså inte om något reseförbud, utan om restriktioner. Så att inga resor utom de absolut nödvändiga görs, säger Anders Edholm, Electrolux presschef.
Ungefär en procent av Electroluxkoncernens omsättning baseras på försäljningen i Mellanöstern och Egypten.
Ericssons största marknad i Mellanöstern finns i Saudiarabien.
- Vad gäller säkerhetsarbetet utöver reserekommendationerna så har vi sedan länge ett sätt att jobba i organisationen när det är något som stör. Det här är inte första gången, inte ens i år. Men hur det går till kan jag inte uppge, säger Henry Stensson, informationsdirektör på Ericsson.
Han vill inte säga hur många svenskar som finns i området.
- Men det är ett fåtal.
Även ABB Sverige avråder sina anställda från att resa till Syrien och Libanon. Cirka fyra procent av bolagets marknad finns i Mellanöstern.
Inte heller Christine Gunnarsson, presschef på ABB, berättar hur många anställda svenskar som finns i området.
- Hela ABB-koncernen har cirka 3 000 anställda i de 21 länder som vi räknar till Mellanöstern och Nordafrika. Men de flesta är lokalt anställda. Och att inte uppge hur många svenskar som finns där är en del av vårt säkerhetsarbete, förklarar hon.
- Vi fortsätter driva våra affärer och projekt och har inte direkt påverkats av konflikten. Men vi följer nu noga utvecklingen. Vi har också kontakt med ABB i Zürich och övriga nordiska ABB-kollegor samt UD och andra myndigheter om hur de bedömer läget för att få vägledning i hur vi ska agera.
Sedan i söndags avråder Utrikesdepartementet, UD, tills vidare från alla resor till Libanon och Syrien.
Enligt Dagens Industri exporterar Sverige varor och tjänster till Mellanöstern för 23 miljarder kronor per år.
ANITA TÄPP