Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenska storföretag följer utvecklingen i Mellanöstern

Företagen avråder sina anställda från att resa till Syrien och Libanon, i enlighet med UD:s rekommendationer. Men fortsätter i övrigt sin verksamhet som vanligt.
Publicerad
Electrolux avråder också från resor till Egypten.
- Men vi har inga kontor eller anställda i området så vi kan inte göra så mycket annat. Och det handlar alltså inte om något reseförbud, utan om restriktioner. Så att inga resor utom de absolut nödvändiga görs, säger Anders Edholm, Electrolux presschef.
Ungefär en procent av Electroluxkoncernens omsättning baseras på försäljningen i Mellanöstern och Egypten.
Ericssons största marknad i Mellanöstern finns i Saudiarabien.
- Vad gäller säkerhetsarbetet utöver reserekommendationerna så har vi sedan länge ett sätt att jobba i organisationen när det är något som stör. Det här är inte första gången, inte ens i år. Men hur det går till kan jag inte uppge, säger Henry Stensson, informationsdirektör på Ericsson.
Han vill inte säga hur många svenskar som finns i området.
- Men det är ett fåtal.
Även ABB Sverige avråder sina anställda från att resa till Syrien och Libanon. Cirka fyra procent av bolagets marknad finns i Mellanöstern.
Inte heller Christine Gunnarsson, presschef på ABB, berättar hur många anställda svenskar som finns i området.
- Hela ABB-koncernen har cirka 3 000 anställda i de 21 länder som vi räknar till Mellanöstern och Nordafrika. Men de flesta är lokalt anställda. Och att inte uppge hur många svenskar som finns där är en del av vårt säkerhetsarbete, förklarar hon.
- Vi fortsätter driva våra affärer och projekt och har inte direkt påverkats av konflikten. Men vi följer nu noga utvecklingen. Vi har också kontakt med ABB i Zürich och övriga nordiska ABB-kollegor samt UD och andra myndigheter om hur de bedömer läget för att få vägledning i hur vi ska agera.
Sedan i söndags avråder Utrikesdepartementet, UD, tills vidare från alla resor till Libanon och Syrien.
Enligt Dagens Industri exporterar Sverige varor och tjänster till Mellanöstern för 23 miljarder kronor per år.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.