Pensionskostnaderna kommer att öka i nästan alla EU-länder. Anledningen är en allt äldre befolkning som föder färre barn och går i pension allt tidigare. Detta diskuterar EU:s finansministrar i dag, onsdag.
Många länder har genomfört eller håller på att genomföra reformer av sina pensionssystem. Att till exempel Frankrike höjde pensionsåldern tidigare i höst undgick knappast någon.
Men förändringarna till trots kommer många länder att ha svårt att uppfylla sina pensionsåtaganden, åtminstone med någorlunda sunda finanser i övrigt.
I en rapport som ministrarna diskuterar i dag slås fast att behovet av reformer är stort.
Sverige genomförde en pensionsreform 1999. Då infördes bland annat premiepensionen, den del som arbetstagarna själva placerar, samt balanseringssystemet, som innebär att det görs beräkningar på medellivslängd och hur mycket pengar som behövs för att försörja pensionärerna över tid, och att utgifterna anpassas automatiskt efter de beräkningarna. Samtidigt försvann pensionsåldern.
- 65 år ligger hårt inpräntat i folks medvetande, men vi har numera flexibel pensionsålder. Vi kan ta ut pension tidigast från 61 och har rätt att jobba till 67, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Han menar att det svenska pensionssystemet tillhör de bättre i Europa.
- Det finns inget perfekt pensionssystem, men det svenska ligger långt framme när det gäller finansiell balans. Det är klart att pensionärerna som det senaste året fått en sänkning av sin pension inte tycker att det är perfekt.