Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svensk sol skiner på beställning

White sand beach. Varm, vit, finkornig sand, som får håret på stortårna att krulla sig av välbehag. Vågskvalp ackompanjerat av fågelkvitter. Vajande palmer i en ljum vind som svalkar lite lagom i den drygt 30-gradiga värmen. Välgörande solljus i höstmörkret.<br />
Publicerad
Man kan knappt tro att vi för mindre än tio minuter sedan stod och blickade ut över disig nejd i Gästrikland. Vacker, visserligen, men deprimerande grå och oktoberkall.
Vi går mot mörkare tider. Sakteliga har solen blivit snålare. De listiga djuren kryper ner i sina hålor för att undfly den sega vintern, de bevingade, eller mycket rika, åker utomlands av samma anledning. Den strävsamma majoriteten visas dock ingen pardon.
Men i Kratte Masugn finns lindring för blåfrusna tår och grådaskiga själar. Här, och på minst elva andra ställen runt om i Sverige, finns en inomhusplaya. Med en sol, som visserligen inte liknar originalet, men som värmer och skiner på beställning. Och inte behöves skyddsfaktor heller - det här är sol utan brun.
-Visst får man lite bränna, men ljuset är jättehårt filtrerat, förklarar Anja Hamréus, en i duon som driver konferensanläggningen vid Krattdammen och har inrett White Sand Beach fritt efter dess föregångare på Thailand.
Tolv ton tvättad sand, en fond med utsikt över Mauritius, sol, vindaggregat, vågskvalp och papegojtjatter ingår i strandkitet, som gick lös på en miljon. Resten - själva inredningen med solstolar, en minipool, gröna växter, bambuklädd bar, rabatter, vattenfall och taverna - har paret Hamréus fixat själva efter att ha rådgjort med strandpaketsleverantören Ingemar Nilsson, som har elva liknande anläggningar på sitt samvete.
-Vi håller dessutom på att lansera ett nytt koncept. Ett strandpaket till ett vanligt kontorsrum på fyra gånger fem meter. Tanken är att anställda ska få en avancerad mikropaus. Intresset är jättestort, säger Ingemar Nilsson på företaget Relight.
På gruppboendet Solängen i Vänersborg har personalen redan prövat mikropauser i strandmiljö med strålande resultat. Sjukfrånvaron har gått ned med 25 procent sedan installationen. Enligt kommunens hemsida motsvarar åtta minuter i solanläggningen en timmes ljusterapi.
Om sjukfrånvaron på Kratte Masugn vet vi ännu inget.
-Vi hade ambitionen att personalen skulle få sola jätteofta, men gästerna går ju före, säger Anja Hamréus på Kratte Masugn.
-Det händer att de och vi själva är här, men då står vi oftast på fel sida bardisken, säger hennes man Jan-Åke, Hampe kallad.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.