Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svensk bioteknik ska locka utländska investerare

Regeringen satsar i år 2,5 miljoner kronor för att lansera svensk bioteknologisk industri utomlands. Det är starten på en treårig marknadsföringskampanj.
Publicerad
Handelsminister Leif Pagrotsky presenterade i dag regeringens handelssatsningar på svensk bioteknik. Syftet med det treåriga projektet är att locka utländska investeringar till Sverige.
- Sverige har en mycket bra utgångspunkt, men landet är för litet. Vi behöver utländska investeringar över hela linjen, från patent till färdig produkt, säger Leif Pagrotsky, som tror att biotekniken kommer att få en minst lika stor betydelse som telekom.
Sverige har i dag 234 bioteknikföretag, och är fjärde störst i Europa efter Tyskland, Storbritannien och Frankrike.
Intresset var stort när det blev känt att Sverige sitter på en tredjedel av världens 70 stamcellslinjer, framodlade ur embryon och i USA godkända för statliga forskningsanslag.
Detta tillsammans med en lång och bred erfarenhet av läkemedelsindustri, kvalificerade forskare, gott samarbete med sjukhuskliniker och med högkvalitativa patientregister gör att Sveriges har relativt en relativt framskjuten plats i bioteknologisk forskning.
Men för att utvecklas behövs tillskott utifrån, inte minst när det gäller forskare, men också riskkapital och marknadsföring. Målet är att skapa intressanta forskarmiljöer.
- Vi måste koncentrera oss geografiskt. Vi har inte råd att befinna oss överallt, säger Leif Pagrotsky.
Marknadsföringsorganet Invest in Sweden Agency, ISA, får i år 2,5 miljoner för att göra Sveriges tre biotekniska kluster kända: Stockholm/Uppsala, Göteborg och Malmö/Lund.
Dessa väntas specialisera sig på ett begränsat antal områden, där svensk forskning ligger långt framme.
Stamceller och utvecklingsbiologi kan vara ett sådant område tillsammans med neurologi, regenerations-, diabetes-, transplantations- och vissa former av cancerforskning, uppger lundaprofessorn Per Belfrage, ordförande i "Medicon Valley Academy" och en av medlemmarna i en av Pagrotsky nytillsatt grupp.
Denna grupp, "Swedish Biotech Promotion Team", ska hjälpa exportrådet och ambassaderna att föra ut budskapet om svensk bioteknik utomlands.

MARIE NÄRLID

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.