Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt att hitta skatteavdrag

Så har den dykt upp igen. Deklarationsblanketten. Om du är det minsta som jag ögnar du snabbt igenom posterna som utgör underlaget, och hastar ner till den feta siffran som avslöjar om du är skyldig staten pengar, eller tvärtom.
Linda Svensson Publicerad

Förra året betalade Skatteverket tillbaka drygt 27 miljarder kronor före midsommar. Det finns ingen anledning att tro att det skulle bli mindre i år. Och visst vill man gärna vara en av dem som kan boka en sista minuten-resa tack vare skatteåterbäringen? Men det kan vara svårt att hitta avdragsmöjligheter för en vanlig löntagare.

- Man har ju tagit bort det mesta, säger Kay Kojer på Skatteverket.
För den som utnyttjat rot eller rut är avdraget redan gjort. Det skedde i samma stund du fick fakturan av den som utförde arbetet. Men, om du inte kunnat utnyttja rotavdraget till fullo kan du föra över det på din partner, om ni båda står för lånet på bostaden. Hur du gör kan du läsa om på Skatteverkets webbplats.

Den som vill göra avdrag för utrustning som används i jobbet har relativt små möjligheter. En förutsättning är att det är utrustning som inte kan användas privat. Så glöm att du kan köpa en ny bärbar dator eller en läsplatta och motivera ett avdrag med att du använder den i tjänsten också. Skatteverket har en bra uppfattning om vilka yrkesgrupper som kan tvingas göra egna utlägg för arbetsredskap.

- Till exempel har de flesta bygg­jobbare sina egna verktyg, det kan de få avdrag för. Det är ju inte som att man bygger om huset varenda dag. Eller frisörer som behöver specialsaxar för flera tusen kronor, säger Kay Kojer.

Men misströsta inte. Det finns faktiskt avdrag att göra. Den som har långt till jobbet, eller av andra anledningar lägger väldigt mycket pengar på att pendla, kan göra avdrag för resor till och från arbetet, om kostnaden på ett år överstiger 10 000 kronor.

Du som sålt en bostad kan också göra avdrag för till exempel homestaging i samband med försälj­ningen. Även den som regelbundet skänker till välgörenhet kan göra avdrag. Du måste ha skänkt minst 200 kronor vid varje gåvotillfälle och komma upp i totalt minst 2 000 kronor på ett år. Det krävs dock att organisationen du skänker till är godkänd av Skatte­verket. Lista över vilka de är finns på skatteverket.se.

Fakta

Kan du dra av för ? ...
  • Resor till och från arbetet. Den totala kostnaden ska överstiga 10 000 kronor under 2012. För att bilresor ska godkännas ska de spara pendlaren minst två timmar per dag, jämfört med kollektivtrafik.
  • Dubbel bosättning. Den som jobbar på annan ort än hemorten kan ha ökade omkostnader som man kan göra avdrag för.
  • Välgörenhet. Den som skänker minst 2 000 kronor på ett år, kan göra avdrag på 25 procent av kostnaden.
  • Specialutrustning för vissa arbetstagare. Den som måste ha viss utrustning i jobbet, som arbetsgivaren inte står för, kan få avdrag för det. Utrustningen ska inte kunna användas privat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.