Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt att hitta porrfria hotell

HTF har beslutat att de anställda ska undvika att ta in på hotell som har porrfilm i sitt TV-utbud. Samtidigt har förbundet rabatt på porrfilmsvisande Scandickedjan och Freys Hotel, där förbundsstyrelsen tar in under sina sammanträden i Stockholm.<br /><br />
Publicerad
På HTF-kansliet har arbetsgivaren och fackklubben kommit överens om att de anställda inte ska boka in sig på hotell eller konferensanläggning som har porr i sitt filmutbud. Men den resebyrå som HTF anlitar, BTI Nordic, har fortfarande inte fått några nya direktiv från förbundet. Därför vet man inte hur man ska bete sig vid bokningar åt HTF:s personal.
Det finns svårigheter att genomföra beslutet. HTF och de andra TCO-förbunden har en överenskommelse om rabatt med Scandickedjan, men deras hotell har erotisk film i sitt TV-utbud, liksom de flesta större hotellkedjor.
HTF har även ett eget avtal. Det gäller Freys Hotel i närheten av centralstationen i Stockholm. Vid förbundsstyrelsen sammanträden tar ledamöter utifrån landet in där.
Förbundets vice ordförande Bengt Olsson skötte förhandlingarna med Freys, men kände då inte till att hotellet erbjuder porrfilm.
-Men nu måste jag ta upp frågan med Freys, liksom att den behöver diskuteras i styrelsen. Jag sympatiserar naturligtvis med beslutet för personalen på HTF. Det är möjligt att vi ska ha ett liknande beslut för de förtroendevalda, säger Bengt Olsson.
Freys Hotel uppger att man inte tänker ta bort det erotiska utbudet i dagsläget:
-Vi har diskuterat frågan mycket. Många företag fattar liknande beslut som HTF. Vi är kluvna över hur vi ska göra eftersom det också finns en efterfrågan och vi känner att vi inte vill välja åt kunden, säger Maria Wilhelmsson på Freys.
-Men för de kunder som önskar spärrar vi kanalerna och det finns företag som begär det för sina bokningar. HTF skulle kunna ställa ett sådant krav.
Hon hänvisar också till hotell Lilla Rådmannen i samma koncern. Där har man sedan årsskiftet inte med de erotiska kanalerna i sitt TV-utbud. På Lilla Rådmannen har man inte märkt någon förändring av bokningarna som kan hänvisas till porrstoppet.
Inom TCO gör medlemsförbunden en del gemensamma upphandlingar. Bengt Nörby, kanslichef på TCO, säger att inget avtal tvingar förbunden att använda Scandics hotell, men stort utnyttjande av kedja ger bra rabatter. Han uppger också att frågan om porrfilmsfria hotell kan bli en fråga för organisationens styrelse. Om förbunden kan tänka sig göra en gemensam upphandling av hotell och ställa kravet om porrfritt TV-utbud. Det skulle möjligen kunna bidra till en förändring i branschen.
Bakgrunden till beslutet på HTF är att förbundet både vill ta ställning mot porrindustrin och hjälpa till att värna om en god arbetsmiljö på hotellen. Anställda på hotell ska inte behöva konfronteras med porr under sin arbetstid.







Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.