Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårare att få jobb för telekomuppsagda

Anställda i telekomindustrin som har blivit uppsagda har svårare än personer från andra branscher att hitta ett nytt jobb. Det visar en ny rapport från Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams).
Publicerad
Av de telekomanställda som blev uppsagda för 1, 5 år sedan är nära 30 procent fortfarande arbetslösa. Inom IT-branschen är 22 procent av dem som tvingades sluta sin anställning fortfarande utan arbete och bland övriga branscher är motsvarande siffra 24 procent.
Ams har undersökt vad som hände med de 1 800 personer som under 2001 blev uppsagda från telekomsektorn, IT-sektorn och övriga branscher. Syftet var att se hur många som är i arbete i dag och vilka arbetsmarknadsåtgärder som har bidragit till att få folk i arbete.
Enligt undersökningen har varken stödprogram från arbetsgivarna eller andra arbetspolitiska åtgärder visat några positiva effekter. De telekomuppsagda har fått mest stöd av både arbetsgivare och arbetsförmedling ändå är fler fortfarande arbetslösa. Det effektivaste sättet att få en ny anställning är att aktivt söka jobb under uppsägningstiden.
Personer från IT-sektorn har klarat sig bäst. Av dem som blev uppsagda har 65 procent hittat ett nytt jobb i dag och nära 60 procent av dem från övriga branscher har fått en ny anställning till skillnad från 48 procent av de tidigare telekomanställda.
Undersökningen visar också att av de uppsagda i telekomsektorn som har fått nytt jobb har 74 procent bytt bransch. En högre siffra än för dem inom IT-sektorn och de övriga branscherna.
Framtiden för personer inom telekombranschen ser både dyster och ljus ut enligt Ams. Samtidigt som den spår om personalneddragningar, under nästa år med 5 procent och nästföljande år med 2 procent, så förväntas efterfrågan av personer med specifik teknisk kompetens att öka i framtiden. Men Högskoleverket rapporterar om minskat elevantal på de tekniska utbildningarna som en följd av krisen inom IT/telekombranschen. Om inte trenden vänder är risken stor för kompetensbrist på sikt.
- Här har gjorts för lite, man måste hitta ett bättre system för telekomanställda att söka högskoleplatser på sina meriter. Det bör vara ett gemensamt initiativ mellan regering, högskolor, näringsliv och fackförbund anser Magnus Kjellsson, branschanalytiker på Sif.


MARIKA THORN GILLSTRÖM

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.