Ams har undersökt vad som hände med de 1 800 personer som under 2001 blev uppsagda från telekomsektorn, IT-sektorn och övriga branscher. Syftet var att se hur många som är i arbete i dag och vilka arbetsmarknadsåtgärder som har bidragit till att få folk i arbete.
Enligt undersökningen har varken stödprogram från arbetsgivarna eller andra arbetspolitiska åtgärder visat några positiva effekter. De telekomuppsagda har fått mest stöd av både arbetsgivare och arbetsförmedling ändå är fler fortfarande arbetslösa. Det effektivaste sättet att få en ny anställning är att aktivt söka jobb under uppsägningstiden.
Personer från IT-sektorn har klarat sig bäst. Av dem som blev uppsagda har 65 procent hittat ett nytt jobb i dag och nära 60 procent av dem från övriga branscher har fått en ny anställning till skillnad från 48 procent av de tidigare telekomanställda.
Undersökningen visar också att av de uppsagda i telekomsektorn som har fått nytt jobb har 74 procent bytt bransch. En högre siffra än för dem inom IT-sektorn och de övriga branscherna.
Framtiden för personer inom telekombranschen ser både dyster och ljus ut enligt Ams. Samtidigt som den spår om personalneddragningar, under nästa år med 5 procent och nästföljande år med 2 procent, så förväntas efterfrågan av personer med specifik teknisk kompetens att öka i framtiden. Men Högskoleverket rapporterar om minskat elevantal på de tekniska utbildningarna som en följd av krisen inom IT/telekombranschen. Om inte trenden vänder är risken stor för kompetensbrist på sikt.
- Här har gjorts för lite, man måste hitta ett bättre system för telekomanställda att söka högskoleplatser på sina meriter. Det bör vara ett gemensamt initiativ mellan regering, högskolor, näringsliv och fackförbund anser Magnus Kjellsson, branschanalytiker på Sif.
MARIKA THORN GILLSTRÖM