- Det är uppenbarligen en reträtt från kommissionens sida. Det är ett steg bakåt och visar att kommissionen backar för påtryckningar, säger Tommy Svensson, chef för fackens Brysselkontor.
Han vill vara försiktig i sina uttalanden, eftersom uppgifterna i stor utsträckning bygger på läckor från kommissionens arbete. Tommy Svensson förklarar dock att socialkonservativa grupper, i första hand i Tyskland, fått kommissionen att backa och bara arbeta med diskrimineringsförbud när det gäller funktionshindrade.
Ursprungligen handlade arbetet om att skapa ett generellt diskrimineringsdirektiv, som skulle omfatta mer än de tidigare direktiven om diskriminering. Det nya direktivet ska vara en del av det sociala paket som kommissionen ska lägga fram i slutet av juni. Det ska omfatta en lång rad regler vid sidan om dem som behandlar marknaden. Inom EU handlar det sociala om allt från arbetstagares rättigheter, företagsråd till konsumentskydd.
Sedan tidigare finns ett allmänt direktiv som förbjuder diskriminering på grund av ras och etnicitet. I arbetslivet finns EU-direktiv som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning, ålder, funktionshinder och religion. I ett särskilt direktiv är könsdiskriminering förbjudet. Tanken med det nya direktivet var ursprunligen att ersätta de tidigare diskrimineringsdirektiven med ett mer allomfattande.
Tommy Svensson kan inte säga vad ett nytt diskrimineringsdirektiv som bara tar upp funktionshinder skulle få för betydelse i Sverige. Det beror på utformningen. EU-regler är ofta minimiregler som länderna kan utveckla.
Kommissionen har fått kritik från bland annat företrädare för homosexuella och från Europafacket. Den svenska kommissionären Margot Wallström har givit sitt stöd till kritikerna.
- Än är inget beslutat. Vi får se om kommissionen lyssnar på kritikerna, säger Tommy Svensson.