På IBM anser facket att de inte vunnit något på uppgörelsen.
-Man är ute och cyklar om man talar om lön på 25 000. Det är skillnad på lön för utfört arbete och ersättning för dubbelt boende samt traktamente, säger Marina Åman.
Problemet är alltså enligt facket på IBM att Sifs förhandlingschef inte skiljer på lön och den totala summan av ersättningar.
- Man ska inte låta företagen komma undan genom att räkna in traktamenten och andra kostnadsersättningar och kalla allt för lön. Jag är orolig för att lön och arbetsvillkor på svensk arbetsmarknad kommer att dumpas, säger Marina Åman.
Kritiken tillbakavisas av Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt med att klubben vid IBM ändå skrivit på avtalet. Marina Åman hävdar att de inte kunde göra något annat, men att överenskommelsen om lönerna träffats över huvudet på klubben.
Lars-Bonny Ramstedt står fast vid bedömningen att ingen indier kommer att arbeta för löner under 25 000 kronor, i stället är månadslönerna 28 000 - 45 000 kronor.
- Om en koncern har utvecklat ett regelsystem med skattefria ersättningar så är det en fråga som facken normalt inte lägger sig i. Vad vi koncentrerar oss på oavsett vad man buntar in i detta är att lönen som betalas är marknadsmässig och självklart att det utgår traktamenten i enlighet med vad som betalas i Sverige.
Skattefria ersättningar är inte unikt för IBM utan följer Skatteverkets regler enligt Marina Åman. Att någon av de indiska IT-teknikerna skulle ha löner på 45 000 kronor är hon främmande för.
- De blanketter som jag har sett har det stått en summa på 25 000 på. Det tror jag inkluderar alla ersättningar för dubbelt boende och för traktamenten. Jag har bett att få specifikationer, men än har jag inte fått några, säger Marina Åman.
Två aspekter finns på saken, enligt Åman. Indierna ska ha en dräglig tillvaro här, lönedumpning ska motverkas. Frågan är viktigt i kommande avtalsrörelse.
- Det är svårt att som lokal representant inte ha något centralt avtal att luta sig mot i de här frågorna.
CHRISTINA SWAHN