Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejkvarsel mot SAS

HTF varslar om strejk för 800 kabinanställda på SAS från den 25 maj. Orsaken är arbetsgivarnas ovilja att inleda förhandlingar om arbetsvillkor och löner.<br />
Publicerad
Efter år av nedskärningar och försämrade arbetsvillkor hade SAS kabinpersonal fått nog. Inför avtalsförhandlingarna 2006 krävde man längre vila, ordentliga matraster och begränsade tjänstgöringstider.

Kabinpersonalen var beredd att gå ut i strejk men strax innan konflikten skulle bryta ut enades SAS och HTF:s förbundsstyrelse om ett nytt kollektivavtal som enligt de anställda innebar ytterligare försämringar.

Ända sedan det fyra månader långa avtalet löpte ut den 28 februari i år har HTF förgäves försökt få arbetsgivarna till förhandlingsbordet. När man väl lyckades visade Flygarbetsgivarna stor ovilja att diskutera personalens arbetsförhållanden.

- Vi har inte fått någon som helst respons eller något gehör för våra krav. Vi kräver bland annat förbättringar i arbetsmiljön för att kabinpersonalen ska orka jobba, få äta och återhämta sig, säger Tommy Mases, förhandlingschef i HTF.

- Vi gick med på försämringar i avtalet 2004 för att få bolaget på fötter. Nu går det bra för SAS igen och då måste också våra medlemmar få nya förutsättningar för att kunna utföra ett bra arbete. Det tycker jag är ett ganska modest krav.

För att få till stånd reella förhandlingar med arbetsgivarna varslar nu HTF om strejk för 800 kabinanställda från och med den 25 maj. Eftersom kabinpersonalen ansvarar för säkerheten ombord stannar planen på marken. All inrikestrafik på 14 destinationer i Sverige berörs, liksom all utrikestrafik från Arlanda, utom till USA och Peking. Utrikestrafiken från Landvetter berörs inte, eftersom det är dansk kabinpersonal på planen.

Dispens från strejken medges under perioden 11 juni till 12 augusti för att i möjligaste mån undvika störningar under semesterperioden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.