Förbundssekretare Eva-Lisa Krabbe säger att Vårdförbundet vuxit i antal även vid tidigare konflikter, men inte lika mycket som i år. En förklaring tror hon kan vara att så många gick ur facket förra året i samband med höjning av a-kasseavgiften.
- Jag vet inte om det är konflikten i sig som ger nya medlemmar. Det handlar nog om att vi har aktivitet och fokus på en angelägen fråga som lönen, säger Vårdförbundets förbundssekreterare.
Nu har Vårdförbundet 112 000 medlemmar. Under april sökte mer än 3 000 personer medlemskap i facket och under första kvartalet gick medlemsantalet upp med 900 personer.
Strejken började 21 april och de som gick med före konfliktens utbrott har rätt till strejkersättning. Enligt Eva-Lisa Krabbe deltar en del oorganiserade i strejken. Vårdförbundet känner inte till något strejkbryteri.
Anna Nybom Chance, tillförordnad pressekreterare hos Vårdförbundet, tror att det finns en risk att en del lämnar facket igen efter konflikten om det är missnöjda med resultatet.
Vårdförbundet vill bland annat att det lägsta garanterade påslaget per år ska 1 700 kronor i månaden och att den lägsta accepterade lönen ska vara 22 000 kronor i månaden.
Facket har lagt tre strejkvarsel. Två av dem har trätt i kraft. Runt 7 000 personer strejkar just nu.
Vårdförbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Bland de landstingsanställda är snittlönerna för sjuksköterskor 23 730 kronor i månaden, barnmorskor 26 065 kronor, röntgensjuksköterskor 24 427 kronor och för biomedicinska analytiker 23 083 kronor.