Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strandat mot handeln förbryllar förhandlare

Varför lyckades LO-förbundet Handels få ett bättre löneavtal än de industrianställda? Varför var det så svårt för HTF att ens nå upp till industrins lönelyft? HTF och Handels möter ju samma motpart.<br />
Publicerad
HTFs förhandlingar med arbetsgivarna i Svensk Handel strandade i mitten av april. Det var ett tecken på att man högre upp i arbetsgivarhierarkin började styra Svensk Handels agerande vid förhandlingsbordet. Ett allt för frikostigt avtal för LO-grupperna skulle inte upprepas, var strategin.
Svensk Handel är med i Svenskt Näringsliv. Dess inre cirkel hade tydligen bestämt att de handelsanställdas avtal inte skulle upprepas för andra grupper.
Enligt tradition ska arbetare och tjänstemän i industrin gå först i avtalsrörelserna och deras löneökningar blir därefter mall för avtalen i andra branscher. Så höga löneökningar som industrin tål klarar Sverige, men inte mer.
Den här gången innebar industrins uppgörelse tioprocentiga löneökningar på tre år, medan handeln skulle få mellan 11 och 13 procent på samma tid.
När avtalet var klart, men ännu inte undertecknat försökte Svenskt Näringsliv att stoppa det. Handelsarbetsgivarnas hövding Dag Klackenberg blev kallad till organisationen för "rektorssamtal och klasstryk", som han själv beskrev mötena.
LO-förbundet Handels var tvungna att varsla om konflikt i påskhandeln. I praktiken var det ett stöd till handelsarbetsgivarna mot Svenskt Näringsliv.
Om Svenskt Näringsliv fortsatte att hindra arbetsgivarna att skriva under uppgörelsen skulle den viktiga påskhandeln störas.
Medlarna som kallades in hade inget att medla om och efter några dagar skrev parterna på den ursprungliga uppgörelsen som man hela tiden varit överens om.
När detta avtal var undertecknat fick HTF:s förhandlingar för tjänstemän inom handeln hög fart. Arbetsgivarna erbjöd HTF:arna lika stora löneökningar som industritjänstemännen hade fått.
Men plötsligt, i mitten av april, sänkte arbetsgivarna sitt bud med ett par procent. Inom HTF väckte det mycket irritation, eftersom det strider mot all etik som finns i förhandlarkretsar att sänka ett redan givet bud.
En rimlig tolkning är att när Svenskt Näringsliv misslyckades med att stoppa LO-förbundet Handels gör man allt för att deras avtal med handelsarbetsgivarna inte ska upprepas med HTF. Men varför måste handeln för den skull gå ifrån sitt tidigare bud till HTF på industrins nivå?
Och var Handels avtal så mycket bättre än vad industrin fick?
Procentsatserna blir i det här fallet en dimridå som skymmer verkligheten.
Lönerna i handeln är lägre än inom industrin. För att handelsanställda ska få lika stora löneökningar i kronor som industrins LO-grupper måste de ha mer i procent.
Samma förhållande gäller för HTF:are och industritjänstemän.
Och det är ju kronorna som betalar maten - inte procenten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.