Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stöttande kollegor fick pris

Tre anställda på Ringhals fick Unionens arbetsmiljöpris. De ställde upp helhjärtat för en arbetskamrat och dennes familj. Priset blev en oväntad men glad överraskning.
Johanna Forsmark Publicerad 21 mars 2013, kl 14:45

- Det var kul, jag visste inte att det fanns ett sånt pris, vi blev helt tagna på sängen, säger Christian Rydell, en av pristagarna.

"Dessa tre killar har ställt upp helhjärtat för en arbetskamrat och   dennes familj under arbetskamratens sjukdom och bortgång. Även efter arbetskamratens bortgång finns de som stöd för familjen." löd Unionens motivering till priset.

- Vi fyra jobbade tajt ihop, så vi blev lite vingklippta, säger Christian Rydell.

Han tycker att det var naturligt att ställa upp eftersom de jobbade ihop och har ännu inte hunnit fundera på vad han ska göra för prispengarna som han delar med Lars Andersson och Nils-Gunne Hansson.

- Pengarna i sig har ingen betydelse, man vill bara hjälpa en medmänniska. Sedan var det en bonus att andra märkte det. De brydde sig på sätt och vis också, för att vi gjorde det, säger Christian Rydell.

- Vi blev överraskade. Man tänker inte så, att det ska utmynna i ett pris. Det är roligt att andra uppskattar det man gör. Det är jättetrevligt. Svårt att sätta ord på, säger Nils-Gunne Hansson.

Han berättar att de fortfarande håller kontakt med arbetskamratens fru och barn.

- Så de vet att de inte är glömda, säger Nils-Gunne Hansson.

Nils-Gunne Hansson tycker det är viktigt att visa att man bryr sig på arbetsplatsen.

- Man arbetar så lång tid tillsammans under dagen. Det är kul att folk ser det här, men det hade man gjort ändå, i alla fall jag. Det kanske fler borde göra.

Förutom blommor och diplom från Unionen fick pristagarna 6000 kronor att dela på.

- I år har priset hamnat helt på rätt ställe. Killarna har stöttat och ställt upp för sin arbetskamrat och dennes fru och barn, säger Christer Haglund, Ordförande Unionenklubben i Ringhals.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.