- Verkligheten avviker ifrån vad man anser rimligt. Under 1990-talet ökade löneskillnaderna med 20 procent. Nu vill man ha mindre skillnader, säger LO:s utredare Sven Nelander.
Samtidigt som alltfler inom TCO anser att kvinnor har för låg lön i förhållande till män går åsikterna i motsatt riktning bland sifarna. För tio år sedan ansåg 89 procent att kvinnorna hade för låg lön, i fjol delades den uppfattningen av 84 procent.
- 1993 var det kris på arbetsmarknaden, dåliga tider kan påverka vad man prioriterar. Att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte förändrats mer är ett misslyckande, säger Sven Nelander.
När tolv yrken rangordnats efter rimlig lön görs det på ett sätt som till stor del överensstämmer med verkligheten. Sedan 1998 har dock en förändring skett. Nu placeras rektorn för en skola före en försäljningschef. I verkligheten har rektorn en månadslön på 29 800 kronor, när försäljningschefen tjänar 43 500 kronor.
- Rektorn har ett stort ansvar för barnen och för en bra skola. Rektorn kan ses som en företagsledare. Utbildning är snäppet viktigare än produktion, säger Sven Nelander.
Vilka faktorer som anses viktiga för lönens storlek har skiftat under årens lopp. Sifarna har uppvärderat skicklighet i arbetet, bred och mångsidig erfarenhet från arbetslivet, att utföra arbetet väl liksom arbetsledande uppgifter.
Jämfört med hela TCO anser färre sifare att utbildningens längd borde vara en viktig faktor för lönen.
Nästan lika många sifare anser att stort ansvar för vård och människor är lika viktigt som stort ansvar för maskiner.
Att lönen ska påverkas av att det råder stor brist på arbetskraft inom yrket anser 38 procent av sifarna jämfört med 48 procent inom Vårdfacket. Inom båda grupperna anses det lika viktigt att företaget går med stor vinst.
LO:s rapport bygger på 7 000 intervjuer under våren 2002, som genomförts av SCB.
CHRISTINA SWAHN