Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora utmaningar för nytt världsfack

Den hittills största fackföreningsinternationalen, ITUC, har bildats. <br />- Det innebär en samling av resurser som känns oerhört positivt och löftesrikt, säger TCO-basen Sture Nordh.<br />
Publicerad
Det nya världsfacket har bildats sedan de två tidigare största internationella fackliga organisationerna ICFTU, eller FFI (Fria Fackföreningsinternationalen) på svenska, och den kristet färgade internationalen WCL, World Confederation of Labour, upplösts och efter lång splittring nu lyckats skapa det nya förbundet.
ITUC, International Trade Union Confederation, sägs representera över 169 miljoner löntagare i drygt 150 länder.
Sture Nordh, som var med i Wien då det nya världsfacket inledde sin verksamhet med en tredagarskongress i förra veckan, säger:
- Det är oerhört glädjande att de efter många års arbete nu förmått se bort från en del olikheter vad gäller åsikter och värdegrunder och har kraft att slå ihop de största organisationerna.
- Eftersom vi lever i en allt mer globaliserad värld behöver vi en starkare röst inte minst inom de internationella institutionerna, som ILO och Världsbanken. Tillsammans med de globala branschorganisationerna får vi nu en helt annan kraft för att få till bra avtal inom olika branscher och olika företag.
Vad bör prioriteras?
- Det absolut viktigaste gäller organiseringen. Att vi behöver bli fler och slåss för de mänskliga och fackliga rättigheterna där de inte finns, som i Kina där de ännu inte respekteras. Det vore ett verkligt genombrott, säger Sture Nordh.
Britten Guy Ryder, som de senaste åren lett FFI, har valts till ITUC:s generalsekreterare.
De svenska fackliga centralorganisationerna är alla medlemmar i det nya världsfacket och genom sitt medlemskap i TCO också Sif.

ANITA TÄPP

Mer om ITUC: www.ituc-csi.org


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.