Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora skillnader mellan fackförbunden

Det skiljer flera hundra kronor i månadsavgift mellan vissa fackförbund, trots att de dyra knappast har bättre service.Billigast av de 22 förbund som granskats av Siftidningen var - Sif.
Publicerad
Siftidningens granskning har mött en del sura reaktioner. Vissa förbund vill inte gärna att deras avgifter och förmåner jämförs med "konkurrenter".
Vi har inte utsett någon totalsegrare, men det visade sig att Sif är billigast för alla med låga inkomster. För dem som tjänar över 22 000 kronor per månad kostar Jusek och DIK minst, tätt följda av Civilingenjörsförbundet och Finansförbundet.
Klart dyrast är LO-förbunden Livs, Kommunal, Grafiska och Metall, vilket bara delvis förklaras av att deras avgifter inkluderar olika obligatoriska försäkringspremier.
TCO-förbundens avgifter varierar kraftigt, medan skillnaderna är mindre bland Saco-förbunden - vilka i regel har fasta avgifter, som inte påverkas av medlemmarnas inkomster.
De flesta förbund ger rabatter på försäkringar och semesterboende. Några har dessutom ordnat lägre medlemspriser på bensin, flyg, tidningar och böcker.
Rabatterna kostar inte ett öre för förbunden och kan därför inte förklara avgiftsskillnaderna. De möjliga förklaringarna är flera: att de större förbunden som Sif har stordriftsfördelar (men vissa stora har höga avgifter), att växande förbund som Sif automatiskt ökar sina intäkter (men vissa snabbväxare är ändå dyra) eller att vissa förbund har god ekonomi eftersom de aldrig använt sina konfliktfonder (men den förklaringen stämmer inte heller på alla förbund).
Granskningen av förbunden tyder på att serviceförmågan är likvärdig. De har ungefär lika många anställda i förhållande till medlemsantalet - vilket kan vara ett mått på möjligheten att ge direkta råd och hjälp till medlemmar.

DAG BREMBERG

Läs mer i Siftidningens juninummer, som kommer i veckan!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.