Allt detta öppnade i princip för en ohämmad konkurrens om medlemmar med andra fackförbund. Ilskna reaktioner var att vänta. Alla hade ju i gott minne när HTF, ST och SKTF anförda av SIF-ordföranden Mari-Ann Krantz uteslöt Ledarna ur TCO därför att de inte respekterade gränsdragningsavtalen med andra fack.
Men kritiken har uteblivit. Inte ens antydningar om att SIF:s nya formuleringar är medvetet luddiga för att kunna laga efter läge har kommit. Möjligen är ansträngningarna från de tre övriga facken i den gamla fronten mot Ledarna att bygga ett nytt storförbund (Trio-projeketet) med över 400 000 medlemmar ett tecken på den nervositet som finns inför sifarnas kursändring.
För att skingra alla dimridåer diskuterar förbundsstyrelsen i dagarna ett klargörande om vilka SIF egentligen ska rekrytera i framtiden. Avsikten är inte att vidga organisationsområdet på andra förbunds bekostnad. Gräns- och samarbetsavtal gäller fortfarande. Liksom vägledande praxis.
Sedan finns dock gråzoner där fackförbunden konkurrerar om medlemmar. De allt snabbare förändringarna i näringslivet gör att SIF vill ha en flexibilitet vid rekrytering. Förbundet förbehåller sig rätten att själv tolka vad som menas med de teknik- och kunskapsbaserade sektorerna. SIF finns på det privata området och har inga ambitioner att gå över gränsen till offentliga sektorn.
Sif förhandlar just nu med LO-förbundet SEKO om ett samverkansavtal. Anledningen är att SEKO begärt inträde i PTK för vissa av sina medlemmar. Förbunden lovar att inte sno medlemmar från varandra, men det finns företag där man är överens om att konkurrens ska råda.
Ledarna driver i en färsk debattskrift Rätten att välja sin ståndpunkt att det ska stå varje individ fritt att välja de "rådgivare på arbetsmarknaden" (läs fack) som han/hon önskar. Utan inskränkning.
SIF har större krav på sin rekrytering. Varje medlem ska uppleva nyttan av att vara med i facket. De som byter jobb och hamnar i en verksamhet där SIF:s service är av begränsat eller ringa värde ska inte vara medlemmar i förbundet. En prövning av medlemskapet kan förväntas ske både vid inträde och vid byte av anställning.
