Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora famnen

Det är nu över ett år sen SIF-kongressen kapade banden till industrin. Namnet Svenska Industritjänstemannaförbundet övergavs till förmån för det kortare SIF. Verksamhetsområdet vidgades från industrin till "de teknik- och kunskapsbaserade sektorerna av arbetsmarknaden".
Publicerad
Samtidigt försvann begreppet "tjänsteman" ur både stadgar och idéprogram. Det byttes mot "yrkesverksam". Begreppet "vertikalitet" (rekrytera alla från receptionist till platschef) ersattes med "gemenskapen mellan arbetskamrater" som SIF:s nya organisationsidé.
Allt detta öppnade i princip för en ohämmad konkurrens om medlemmar med andra fackförbund. Ilskna reaktioner var att vänta. Alla hade ju i gott minne när HTF, ST och SKTF anförda av SIF-ordföranden Mari-Ann Krantz uteslöt Ledarna ur TCO därför att de inte respekterade gränsdragningsavtalen med andra fack.

Men kritiken har uteblivit. Inte ens antydningar om att SIF:s nya formuleringar är medvetet luddiga för att kunna laga efter läge har kommit. Möjligen är ansträngningarna från de tre övriga facken i den gamla fronten mot Ledarna att bygga ett nytt storförbund (Trio-projeketet) med över 400 000 medlemmar ett tecken på den nervositet som finns inför sifarnas kursändring.
För att skingra alla dimridåer diskuterar förbundsstyrelsen i dagarna ett klargörande om vilka SIF egentligen ska rekrytera i framtiden. Avsikten är inte att vidga organisationsområdet på andra förbunds bekostnad. Gräns- och samarbetsavtal gäller fortfarande. Liksom vägledande praxis.
Sedan finns dock gråzoner där fackförbunden konkurrerar om medlemmar. De allt snabbare förändringarna i näringslivet gör att SIF vill ha en flexibilitet vid rekrytering. Förbundet förbehåller sig rätten att själv tolka vad som menas med de teknik- och kunskapsbaserade sektorerna. SIF finns på det privata området och har inga ambitioner att gå över gränsen till offentliga sektorn.

Sif förhandlar just nu med LO-förbundet SEKO om ett samverkansavtal. Anledningen är att SEKO begärt inträde i PTK för vissa av sina medlemmar. Förbunden lovar att inte sno medlemmar från varandra, men det finns företag där man är överens om att konkurrens ska råda.
Ledarna driver i en färsk debattskrift Rätten att välja sin ståndpunkt att det ska stå varje individ fritt att välja de "rådgivare på arbetsmarknaden" (läs fack) som han/hon önskar. Utan inskränkning.
SIF har större krav på sin rekrytering. Varje medlem ska uppleva nyttan av att vara med i facket. De som byter jobb och hamnar i en verksamhet där SIF:s service är av begränsat eller ringa värde ska inte vara medlemmar i förbundet. En prövning av medlemskapet kan förväntas ske både vid inträde och vid byte av anställning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.