Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora besparingar väntar SAS

Inom kort kommer SAS att offentliggöra en ny sparplan som en del av ett av de största strategiprogrammen i företagets historia. Det hävdade danska nättidningen takeoff.dk i förra veckan.
Niklas Hallstedt Publicerad 18 oktober 2012, kl 11:31

Att det pågår diskussioner, bekräftas av Sven Cahier, ordförande i SAS tjänstemannaförening
- Sedan 2002 har vi hållit på med nedskärningar och anpassningar. Sedan håller vi på med planer också, men de har inte den fasta formen än, säger Sven Cahier.

- Det pågår ett antal utredningar i företaget som syftar till kostnadsminskningar, men de har inte resulterat i konkreta beslut ännu. Sedan sker det alltid en generell organisationsöversyn, och det pågår hela tiden.

Enligt takeoff.dk ska sparpaketet starta med den flygande personalen. 15 procent ska sparas på löner eller andra villkor. Detta säger sig dock inte Sven Cahier känna till.

- Jag representerar marktjänstemännen och vi har inte fått någon sådan propå.

Christer Carlsson, klubbordförande för Unionen inom SAS Sverige, som representerar kabinpersonalen, kommenterade dock planerna för Dagens industri i förra veckan. "De har belagt oss med tystnadsplikt. Men någon har läckt och jag kan inte säga att det som står är fel", sade han.

Kollega har sökt Christer Carlsson utan framgång.

Elisbeth Manzi på SAS kommunikationsavdelning bekräftar att det pågår en översyn, igångsatt av vd:n Rickard Gustafson.

- Rickard har sagt att han satt igång ett arbete för att titta på och se över hela verksamheten, vända på varje sten som han uttryckt det. Det är det arbetet som pågår, och exakt vad det kommer att resultera i har vi inte fattat några beslut om.

- Vi har inte kommenterat något ännu av den enkla anledningen att det inte finns några beslut fattade. Vi har ingen tidplan heller för när det kommer att ske.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.