Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stor tilltro till IT-branschen

Ryktet om IT-branschens död är betydligt överdrivet. I stället är möjligheter alltjämt stora och i fjol växte omsättningen med 6 procent, enligt en Sifrapport.
Publicerad
IT-branschens kris handlar om felaktiga förväntningar.
- Tillväxten beräknades bli större än den blev. Företagen hade rustat sina organisationer efter det och att 3-G skulle skjuta fart, säger Magnus Kjellsson, branschekonom på Sif som dock inte tror att utvecklingen vänt, möjligen nått botten.
I höst kan fler konkurser vänta. Orosmolnet är telekom.
-Krisen kan bli ännu värre, telekomberoendet i den svenska IT-branschen är betydande, dock har många företag redan anpassat sig till en tuff marknad, säger Magnus Kjellsson.
Förväntningarna ställs till utbyggnaden av 3-G och den trådlösa tekniken.
- När uppgången kommer drivs den av konjunkturen, inte av tekniken. Det finns mycket uppskjutna IT-investeringar, säger Magnus Kjellsson.
För fortsatt framgång bör fler företag satsa på utveckling av unika IT-produkter för export som är svåra att kopiera. Företagen måste fokusera på kundnytta i stället för teknik. Det är högst väsentligt för telekomsektorns fortsatta expansion. Men att några nya konsultjättar skulle växa fram är tveksamt, eftersom det är svårt att vara unik vad det gäller konsulttjänster. Konkurrensen är redan tuff.
- IT-konsultföretagen har förutsättningar att gå hyggligt framöver, men det växer inte fram några nya stora motorer motsvarande Ericsson på konsultsidan, säger Magnus Kjellsson.
Hittills har de stora företagen klarat nedgången bättre än de små innovativa som var inriktade på Internet och beroende av riskkapital. Strukturomvandlingen liknas i rapporten vid en skogsbrand som rensar undervegetationen och tar bort döda träd; företag med svag verklighetsförankring slås ut.
Nu väntas större företag köpa mindre samtidigt som företag inom telekom, data och media går samman. Takten ökar när 3-G slår igenom.
- Det bör inte vara negativt för jobben, både idéer och personal kan må bättre av att lyftas in i ett större företag, säger Magnus Kjellsson.
Arbetsmarknaden inom IT bedöms som fortsatt god, men turbulent. På sikt finns det risk för arbetskraftsbrist, då antalet sökande till IT-utbildningar minskat. Redan i dag är bristen på kompetensutveckling ett problem i en bransch där utvecklingen går snabbt.
- Fokus skiftar. Det ställer krav på både företag och individ. Att företagen i högkonjunktur inte har tid att satsa på kompetensutveckling och i lågkonjunktur inte har råd är ohållbart. Vi måste hitta system för detta, säger Magnus Kjellsson.
Så sent som i fjol utsåg flera analysföretag Sverige till det ledande IT-landet i världen.
- Om vi ska bevara vår ställning som IT-nation måste staten stimulera utbyggnaden av 3-G och bredband, det är infrastruktur liksom vägar och järnvägar, säger Magnus Kjellsson.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.