Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stor företagsflytt kan vara på gång

Publicerad

Stor företagsflytt kan vara på gång

En ström av företag kan vara på väg från Sverige. När Flextronics flyttar produktionen till den polska frihandelszonen i Gdansk förväntar man sig att underleverantörerna följer med.

På en åker utanför staden Gdansk i Polen bygger Flextronics just nu en jättelik industripark. Det är där, vid den polska Östersjökusten, som nästa generations mobilsystem 3G ska massproduceras.
Tomten på 400 000 kvadratmeter är överdimensionerad för Flextronics behov. Man räknar bara med att använda 20 procent av ytan. Resten är det tänkt att företagets underleverantörer ska använda. Flextronics räknar med att bygga upp till åtta fabriker på området för underleverantörer.
- Hela konceptet med en industripark är ju att underleverantörerna bjuds in som grannar, säger företagets europachef Ronny Nilsson. Så fungerar våra anläggningar i Tjeckien och Ungern.
På Flextronics i Visby vädrar man ett allvarligt hot.
- Det är klart att vi har anledning att vara oroliga. Och inte bara i Visby. Det finns ju minst ett 30-tal svenska underleverantörer till Flextronics, säger SIF-klubbens ordförande Oddbjörn Sohlberg.
Polen håller på att ta över Irlands roll som Europas tigerekonomi. Lönerna är en femtedel jämfört med i Sverige och de företag som etablerar sig i Gdanskområdet får operera skattefritt de första tio åren. Ronny Nilsson talar om en väl utbyggd infrastruktur i Gdanskområdet och ett universitet med stark inriktning mot telekom som starka argument för flytten.
På Sanmina i Jönköping, som både är konkurrent och underleverantör till Flextronics, är man inne på samma tanke. Sanmina tillverkar skåp till de mobila stationerna.
- Kunden pekar med hela handen i riktning mot Polen och Flextronics följer bara efter. Vi kommer att göra liknande överväganden, säger vd för Sanminas Jönköpingsfabrik, Jan Peder Daréus.
Det kan alltså handla om att tusentals monteringsjobb lämnar Sverige för Polen.
Oddbjörn Sohlberg tror ändå att flytten är förhastad. Lönerna i Polen kommer snabbt att stiga, tror han, och det kostar ju att flytta också. Produktionen av 3G-systemet blir därtill avsevärt mer automatiserad än de tidigare systemen. Ju mer automatisering, desto mindre betyder lönekostnaderna och desto bättre kan svenskarna hävda sig.
- Vi är bra på maskiner och på att ta till oss ny teknik. Det har vi alltid varit, säger Oddbjörn Sohlberg. Men vi får inte ens en chans att visa vad vi går för.
Flextronics Ronny Nilsson menar dock att anläggningen i Polen i stället skapar nya, mer avancerade ingenjörsjobb i Sverige; den behöver support. Oddbjörn Sohlberg befarar dock att även supporten och provningen kommer att flytta dit när polackerna blir, som han säger, tekniskt mogna.

THOMAS HELDMARK © siftidningen


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.