Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stödpaket klart på Ericsson

De som sägs upp från Ericsson AB erbjuds delta i ett stödprogram med möjlighet till utbildning. Men den som tackar ja till det avtalar också bort rätten till återanställning och rätten att överklaga uppsägningen.
Publicerad
De som sägs upp erbjuds full lön under den dubbla uppsägningstiden, dock längst 18 månader om de deltar i stödprogrammet.
Programmet bygger på fyra hörnstenar: individuell rådgivning och coachning, kompetensförstärkning, stöd för att aktivt söka jobb och praktik. I programmet kommer utbildning att ges utifrån individuella behov, t ex till projektledare eller webbdesigner.
- Allt kommer att ske utifrån handlingsplaner, alla får sin egen rådgivare, berättar Anna-Karin Mattsson, ordförande för en av Sifklubbarna vid Ericsson AB, som uppskattningsvis kommer att förhandla för 1 000 av de 3 500 som varslats i Stockholm.
Stödet ges av Trygghetsrådet, Empower och Antenn och pågår under 12 månader. De som får 18 månader har möjlighet att delta i Trygghetsrådets program under de sista sex månaderna.
Att delta i är frivilligt. De som avstår får endast lön under sin uppsägningstid och har kvar sina juridiska rättigheter.
- Man måste välja aktivt att gå in i stödprogrammet, gör man det får man lön under den dubbla uppsägningstiden. I samband med undertecknandet avtalas företrädesrätten till nyanställning bort. Om inte överenskommelse om turordning träffats mellan facket och arbetsgivare avtalar man också bort sin rätt att gå vidare med turordningsbrott till AD.
Christer Eriksson, ordförande för Sifs koncernfack tycker inte att det var svårt att acceptera villkoren.
- Som vi resonerat är det upp till varje individ att avgöra vad som är bäst. Om man vill processa ska man inte gå in i stödprogrammet, säger Christer Eriksson.
I övrigt gäller att den som går in i stödprogrammet och sedan får nytt jobb får behålla ordinarie uppsägningslön. Avtalspension kommer att erbjudas de som är 58 och 59 år får 65 procent och de som är 60 får 70 procent av lönen.
Stödpaketet som förhandlats fram på Ericsson AB i Stockholm med 11 000 anställda kommer att vara normen för övriga stödpaket.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.