Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stillasittande farligt även för flitiga motionärer

Motion och fysisk aktivitet är viktigt för din hälsa, men den som har ett stillasittande arbete riskerar ändå att dö i förtid. Det visar en stor kanadensisk studie.
Ola Rennstam Publicerad

Har du ett stillasittande arbete? Då kan det vara hög tid att börja med en stunds pausgymnastik varje dag. Annars riskerar du din hälsa.

Flera undersökningar har slagit fast att ett långvarigt stillasittande ökar risken för övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har en stor kanadensisk studie visat att ju längre del av dagen man sitter stilla, desto större är risken för en förtidig död. Och detta gäller även om man i övrigt motionerar ofta.

De kanadensiska forskarna har följt nära 20 000 personer i åldrarna 18-90 år under tolv års tid. Faktorer som granskades var fysisk aktivitet på fritiden, stillasittande tid, rökning och alkoholkonsumtion. Under studiens gång dog 1 832 personer, varav 759 i hjärtkärlsjukdom och 547 i cancer.

Forskarna såg att dödligheten ökade i relation till hur orörlig man var i vardagen, detta även efter att man tagit hänsyn till bland annat fysisk aktivitet på fritiden, rökning och alkoholkonsumtion. Störst risk för död hade de som var både överviktiga och stillasittande. Bland dem som var rörliga i vardagen minskade risken betydligt.

Hittills har den allmänna rekommendationen för fysisk aktivitet varit att vi bör motionera fem dagar i veckan i minst en halvtimme. Däremot har mindre vikt lagts vid den tid vi är inaktiva och sitter stilla. Det konstaterar Maj-Lis Hellénius, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, i en artikel i Läkartidningen. Forskarna som har gjort studien hoppas att vi nu blir mer uppmärksamma på hälsoriskerna med att vara stillasittande.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket är de mest stillasittande yrkena bland män dataspecialister och transport- och maskinförare. Bland kvinnor är det ekonomer, marknadsförare och inom kundservice.

Fakta

Sugen på att börja med pausgympa redan nu? Kollega.se ger tips på övningar som kan utföras vid skrivbordet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.