EU-kommissionen signalerade i Viking Linefallet att reglerna om fri rörlighet och fri etableringsrätt inte har direkt horisontell effekt. Det betyder att de inte kan tillämpas i konflikter mellan fack och arbetsgivare, utan enbart gäller mellan EU och medlemsstaterna. Därmed finns det enligt kommissionen inte några hinder att vidta stridsåtgärder vid lönedumpning.
Det ger indirekt ett starkt stöd till Byggnads i Vaxholmskonflikten, menar TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär som var närvarande under de båda rättegångsdagarna.
- Eftersom EU-kommissionen redan tidigare givit stöd till de svenska kollektivavtalen så stärker detta fackens sak, säger han.
Det innebär att stödet för Lex Britannia var starkt och välformulerat, enligt Hamskär. Den nordiska linjen fick även stöd av Frankrike och Irland. Totalt stödde elva EU-länder den svenska linjen. Medan de nya EU-medlemsländerna samt Storbritannien stödde det lettiska byggföretaget Lavals talan, enligt Hamskär.
Ingemar Hamskär tippar att EG-domstolen kommer att gå på den svenska linjen. Han tror dock att domstolen kan komma att kräva ökad öppenhet när det gäller hur de svenska kollektivavtalen är utformade.
Byggnads ombud Ulf Öberg framhöll enligt Hamskär i sin plädering att svenska fackföreningar inte har kämpat för restriktioner för nya EU-länder. Att facken välkomnar utländska företag att arbeta i Sverige, men med svenska löner och svenska villkor.
Förhoppningsvis kommer EG:s generaladvokat att lägga förslag till dom i de båda tvisterna före sommaren.
THOMAS HELDMARK