Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stärkt inflytande för unga i nya facket

I förslaget till stadgar för det nya fackförbund som HTF:s och Sifs kongresser ska besluta om 3 oktober tas flera steg mot ett ökat demokratiskt inflytande för medlemmarna. Det kanske viktigaste är att studerandemedlemmar ska kunna väljas till olika förtroendeuppdrag.
Publicerad

Av remissvaren att döma är det inte alla som gillar den här förändringen. Hur ska den som bara pluggat kunna vara med och påverka villkoren på en arbetsplats?
I ett nytt kaxigt, offensivt fack är det nödvändigt att fånga upp de frågor som unga och nya på arbetsmarknaden har. Dessa personer måste kunna väljas som ombud till kongress och regionala beslutande församlingar.
Om förslaget tas skulle en studerandemedlem till och med kunna väljas till förbundsordförande. Det enda förbehåll som anges i kommentarerna till stadgarna är att förbundets ledande förtroendevalda "bör ha en bred egen facklig erfarenhet". Det som i så fall får prövas är om studentfacklig verksamhet ska anses nog meriterande.
Pensionärsmedlemmar ska däremot inte vara valbara. De får nöja sig med motions- och yttranderätt. Inkonsekvent, kan man tycka, eftersom dessa medlemmar kan ha en gedigen facklig erfarenhet och likt de studerande bara betalar en symbolisk medlemsavgift. Åldersdiskriminering?
Precis som i dagens HTF föreslås också anställda i det nya förbundet kunna väljas till de allra högsta förtroendeposterna. Även detta har rest vissa invändningar, inom Sif. Avdelning Mellannorrland tycker att de anställda cheferna redan i dag har ett stort inflytande och "helt andra möjligheter än förtroendevalda att göra sig kända".
Två andra sätt att stärka demokratin har bemötts enbart positivt under remissrundan. Det gäller dels friheten att experimentera med andra fackliga verksamhetsformer på jobbet än klubbar och arbetsplatsombud, dels möjligheten att bilda samverkansgrupper på regional och nationell nivå. Samverkansgrupper kan bestå av medlemmar utan klubb, arbetslösa, ungdomar eller bildas efter bransch, yrke och ort. Borta är rädslan för att den typen av nätverk ska utvecklas till fraktioner. I stället ses nätverken som ett sätt att öka kontakterna och samhörighen inom organisationen.
I arbetet med stadgar, handlingsprogram och visionsdokument har både HTF och Sif fått kompromissa om vissa hjärtefrågor. HTF fick inte gehör för en jämställdhetskommitté, men jämlikhet lyfts in i stadgarnas portalparagraf om alla människors lika värde. Sif lyckades inte behålla sitt fokus på unga akademiker i arbetet med att rekrytera nya medlemmar. Det är ännu oklart om det nya sammanslagna förbundet ska direktrekrytera på högskolorna eller överlåta det på tvärfackliga Tria-samarbetet, som HTF i dag har ihop med offentliga facken SKTF och ST.
Ytterligare ett verktyg för ökad medlemsdemokrati är att alla ska kunna lägga förslag, motioner, när som helst och få svar inom tre månader från region- eller förbundsstyrelsen. Alltså, smida medan järnet är varmt. Risken för skendemokrati är här uppenbar. Vem vill vänta ett helt kvartal på ett svar att motionen bollas vidare till nästa årsmöte eller i värsta fall nästa kongress om tre, fyra år? Ska detta upplevas som ökat inflytande måste förtroendevalda och anställda ta sig ordentligt i kragen 1 januari 2008.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.