Vad är anständigt arbete? Om vi inte kan enas om begreppet, hur ska vi förvänta oss att andra ska veta? Den frågan ställde sig Gemma Adaba, som representerar IFS inom FN:s ekonomiska och sociala kommitté.
Världsfacket har drygt 300 medlemsorganisationer med sammanlagt 370 miljoner medlemmar spridda världen över. Att få dessa att arbeta efter samma agenda har under åren visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men det ska det bli ändring på.
- Vi seglar som ensamma skepp och uträttar saker på vårt vis utan att informera varandra vad vi gör eller hur vi gör det. För att bli mer effektiva måste vi åtminstone styra åt samma håll och sedan lära av varandra. Det är ju tillsammans vi är starka, sade Guy Ryder, generalsekreterare IFS.
Konferensen inriktade sig i huvudsak på två frågor: Anständigt arbete och demokratiskt ägande. Koos Richelle, generaldirektör för EuropeAid, påpekade att de två inte sällan är sammansvetsade i en gemensam fråga.
- Frågan om anständigt arbete är komplex. I många länder är prioritet ett arbete, sedan anständigt arbete. Går vi in och ger bistånd utan att följa upp hur samhällsstrukturen byggs upp så gör vi inte mycket nytta, sade han, och fick medhåll av Luis Riera Figueras från Europeiska kommissionen.
- Vi måste se till att de länder som får bistånd i slutändan har möjlighet att stå på egna ben. Fackföreningarna är en viktig del i detta eftersom de är en del i den demokratiska processen, sade han.